Grote opkomst bij stille tocht Veldzicht

Balkbrug - ‘Onacceptabel vind ik de plannen van staatssecretaris Fred Teeven’, zei burgemeester Peter Snijders vanavond tijdens de protestactie tegen de voorgenomen sluiting van Veldzicht. Bijna duizend mensen liepen mee met de protestmars.

‘Het is voor mij de eerste keer dat ik aan zo’n actie deelneem en dan ook nog eens als burgemeester van Hardenberg, maar de plannen van Teeven zijn desastreus voor deze omgeving. Wij moeten alles in het werk zetten om dit tegen te houden’, klinkt het ferm uit de mond van Snijders.

Woorden van gelijke strekking worden uitgesproken door CDA-kamerlid Agnes Mulder. ‘Actie voeren moet. Als wij niet in beweging komen, komt Den Haag ook niet in beweging. Veldzicht levert kwaliteit en ik ben het hartgronding oneens met Fred Teeven. Zijn plannen kloppen niet en dat heeft iedereen hem ook verteld tijdens de hoorzitting van de vorige maand.’

Iedere spreker tijdens de stille protestloop tegen de sluiting van Veldzicht krijgt een stevig applaus op de aansporende, bemoedigende woorden. De korte speeches vormen de overgang tussen de stille tocht door Balkbrug en de Voices4Veldzicht. Om 19.00 uur verzamelden zich niet alleen veel inwoners van Balkbrug, maar ook een groot aantal personeelsleden van Veldzicht zich op de parkeerplaats achter Takens.

Begeleid door de verkeersregelaars en politie ging de optocht via de Zwolseweg en Ommerweg naar Veldzicht. ‘Ik schat het op zo’n 700 mensen’, zegt Henk Hof, initiator  van de protestmars en voorzitter van Plaatselijk Belang Balkbrug. De verkeersregelaars durven het getal van duizend wandelaars in de mond te nemen.

Algemeen directeur Nienke Feenstra van Veldzicht is trots op de grote opkomst. ‘We moeten blijven strijden voor het behoud van Veldzicht. Er gebeurt hier zo enorm veel goeds en dat willen we nogmaals benadrukken.’

Na afloop van de protestmars treden op de parkeerplaats van Veldzicht tal van artiesten op waaronder Margaretha Kleine, de Moeflons, Anja Dalhuizen en rapper DAB. Allemaal belangeloos. ‘Het is de saamhorigheid van zo’n dorp en omgeving die dit alles mogelijk maakt’, zegt een medewerkster van Veldzicht.

Den Haag

Snijders liet donderdagochtend via Twitter weten dat hij diezelfde dag in Den Haag VVD-kamerlid Ard van der Steur gaat bijpraten over de kwestie Veldzicht. 'Voor behoud van kennis, kunde en werkgelegenheid in de regio', aldus de burgemeester.