Expositie 'Tegenwicht' in De Plataan

Meppel - In de Plataan in Meppel is een bijzondere tentoonstelling te zien. Acht kunstenaars hebben het afgelopen jaar deelgenomen aan het traject Blikopener.

Gedurende acht maanden kwamen zij zeven keer bijeen om het hele proces van wikken en wegen, uitproberen, verdiepen en uitvoeren te toetsen door middel van werkbesprekingen en onderlinge uitwisseling tot het maken van een tentoonstelling onder een gezamenlijk thema. Het resultaat is een expositie met geheel eigen werk.

Onder het thema 'Tegenwicht' hebben de kunstenaars een serie van vier werken gemaakt. De een heeft het thema letterlijk opgevat - leunen tegen de wind in - terwijl anderen het thema benaderen door middel van autobiografische portretten, of landschappelijke ruimte tegenover een object plaatsen. De kunstenaars Sija Vente, Patrick Koëller, Marcelle de Leeuw (een van de winnaars van het Portret van Drenthe dat onlangs in de Secretarie te zien was), Harriët Kalthof, Ashti de Jong, AnneMarie Joosten, Reini Eleveld en Rieneke van Amerongen hebben ingetekend op het traject Blikopener met de behoefte om zich te verdiepen in eigen werk onder begeleiding van kunstenaar Francis Kilian.

Zelfstandig thuis werkend bestond het programma onder meer uit het kijken naar diverse hedendaagse figuratieve kunstenaars en het leren associëren op woord, beeld en thema’s. Ze maakten zowel tekeningen, grafisch werk als schilderijen. Het traject Blikopener wordt als speciaal traject gesubsidieerd door Scala Centrum voor de Kunsten en georganiseerd door SchIK, www.scholinginkunst.nl.

Tegenwicht is te zien tot en met 1 juli in de foyer van de Plataan, Vledderstraat 3 in Meppel. Openingstijden: werkdagen van 9.00 uur tot 22.00 uur. Finnisage 28 juni om 16.00 uur.