Acht jaar cel en tbs geëist voor ABC-moord

Meppel – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag acht jaar cel en tbs geëist tegen de 22-jarige Ehsan M. uit Meppel. Het OM beschuldigt M. van doodslag op de 88-jarige Jannie de Kruijs-Deen in verzorgingshuis ABC in Meppel.

De man ontkent stellig de dader te zijn.

De bejaarde vrouw werd op de vroege ochtend van 16 juni levenloos en vastgebonden met tape in haar bed gevonden. Het onderlichaam van het slachtoffer was ontbloot.

Begin januari werd M. opgepakt na een DNA-match. De man had DNA moeten afstaan na een ander geweldsdelict. Dit materiaal bleek te matchen met het materiaal dat op het lichaam van de bejaarde vrouw was gevonden.

De bejaarde vrouw sliep die warme zomernacht met het raam open. Een verpleegster wilde de bloedwaarden van de bewoonster controleren en stapte haar woning binnen. Terwijl ze het licht aanknipte, zag ze hoe een man via het raam de woning verliet. De medewerkster sloeg alarm.

In het bed lag de bewoonster op haar buik. Haar mond was afgeplakt en de polsen samengebonden. Op de tape vonden de agenten een onvolledige vingerafdruk. Die bleek later overeen te komen met de afdruk van de linkerduim van M. Ook vonden de agenten DNA-sporen in de hals van het slachtoffer en een kattenhaar op de tape.

Tijdens de doorzoeking van de woning van M. vonden de agenten een rol tape die identiek was met de tape die was gebruikt om het slachtoffer te knevelen. De gescheurde randen bleken overeen te komen. Van de kat in de woning van M. werden haren onderzocht. Die matchten met de gevonden kattenhaar.

Buiten het verzorgingstehuis lag een afgesloten fiets. Een fietssleutel uit de woning van M. paste op het slot van gevonden fiets. M. zei in eerste instantie dit vervoersmiddel niet te kennen en suggereerde later dat de fiets hem was afgestolen.

In een persoonlijkheidsonderzoek kwam naar voren dat M. kampt met autistische stoornissen en vormen van schizofrenie. Hierdoor leeft de verdachte, aldus de officier, op de grens van zwakbegaafdheid. Hierdoor kan dit delict M. in verminderde mate worden aangerekend en is een behandeling noodzakelijk.

Het is niet duidelijk of de vrouw werd gewurgd voordat zij werd gekneveld, of op het moment dat de verpleegster de kamer binnen kwam. De aanklaagster achtte daarom niet moord, maar wel doodslag bewezen.

Volgens advocate R. Bosma, die M. bijstond, berustte de bewijslasten op teveel aannames en moet vrijspraak volgen.

De rechtbank doet 14 juni uitspraak.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!