Veldzicht gaat definitief dicht

Balkbrug - De tbs-kliniek Veldzicht gaat definitief sluiten. Dat staat in het aangepaste bezuinigingsplan van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Naast Veldzicht zal ook de kliniek Oldenkotte in de Achterhoek worden gesloten. Volgens Teeven is de reden dat de deuren van deze klinieken definief dicht gaan, de afnemende vraag naar TBS. "De capaciteitsbehoefte is het laagst bij de klinieken Veldzicht en Oldenkotte".

De plannen van Teeven zullen nu worden voorgelegd aan de Tweede Kamer, die de plannen nog kan afwijzen.

Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen heeft gisteren de gemeenteraad een brief gestuurd over de aangepaste plannen van staatssecretaris Teeven voor het gevangeniswezen. Hij haalt daarin naast de sluiting van PI Hoogeveen per 1 januari 2014 ook de sluiting van Veldzicht aan, waar ook een aanzienlijk aantal inwoners van Hoogeveen werkt. 'Het aantal mensen dat in beide instellingen hun baan verliest is bijna 700', schrijft Loohuis.

'Nu beide instellingen moeten sluiten, komt een volstrekt onevenredig deel van het verlies aan werkgelegenheid terecht in de kleine regio Zuid-Drenthe/Noord-Overijssel. Zevenhonderd van de tweeduizend banen gaan verloren in dit gebied, ruim een derde van het totale landelijke banenverlies.' Loohuis noemt het besluit van Teeven 'ronduit verbijsterend'. Hij verzoekt zijn gemeenteraadsleden hun partijgenoten in de Tweede Kamer te benaderen 'om deze onzalige plannen van tafel te krijgen'.