Onderzoek naar verband branden in IJhorst

IJhorst - De politie doet onderzoek naar een mogelijk verband tussen de diverse branden in IJhorst. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie, de brandweer en de gemeente Staphorst.

Afgelopen nacht brandde een woonboerderij aan de Heerenweg in IJhorst grotendeels af. Bij een brand in een woning aan de Burgemeester van Wijngaardenstraat eerder die nacht bleef de schade relatief beperkt. Bij beide branden zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen. De politie houdt rekening met brandstichting. Technisch onderzoek moet dit verder uitwijzen.

De gemeente Staphorst is de afgelopen maanden meerdere malen opgeschrikt door branden. Sinds eind maart zijn meerdere vakantiehuisjes in en rond IJhorst uitgebrand. Uit onderzoek blijkt dat bij de eerste brand, in de nacht van 30 op 31 maart in een huisje op een vakantiepark, sprake is geweest van brandstichting.

Verband

Onderzoeken naar de oorzaken van de overige branden lopen nog. Er wordt ook gekeken naar een mogelijk verband tussen de diverse branden. De politie werkt hierbij nauw samen met Openbaar Ministerie, brandweer en gemeente en richt zich op het voorkomen van nieuwe branden en het oplossen van de branden.

Tips rondom (het ontstaan van) de branden kunnen bij de politie gemeld worden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Opletten

Mensen in en rond IJhorst wordt verder geadviseerd met name in de nachtelijke uren attent te zijn op afwijkende geluiden en situaties. Daarbij is het advies om de verlichting rondom panden zo optimaal mogelijk te houden. Wie opvallende zaken constateert, wordt aangeraden meteen contact op te nemen met de politie via 112.

Speciaal mailadres

De politie heeft in samenspraak met de gemeente een mailadres opengesteld voor inwoners van IJhorst en andere belanghebbenden. Dit e-mail adres is: ijhorst@ijsselland.politie.nl. Hier kunnen mensen hun vragen stellen en tips doorgeven. Belangstellenden kunnen hier ook hun eigen mailadres doorgeven, zodat zij direct op de hoogte kunnen worden gehouden van eventuele ontwikkelingen in het onderzoek. Indien mensen in het bezit zijn van beeldmateriaal dat mogelijk relevant is voor het onderzoek, dan kan men dit uploaden via de website van de politie.

De inwoners van IJhorst en omgeving worden vandaag per brief door de burgemeester geïnformeerd.