'Een gek die niet meer mag vrijkomen'

IJhorst/Coevorden - Nu de 23-jarige pyromaan Jeroen V. heeft bekend dat hij acht (vakantie)woningbranden heeft gesticht in en rondom IJhorst, keert de rust in het Overijsselse dorp langzamerhand terug.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Zwolle besloot dinsdag dat man uit Coevorden nog ten minste 14 dagen blijft vastzitten. De Raadkamer van de rechtbank in Zwolle bepaalde een dag later dat ook de tweede verdachte, een 22-jarige inwoner van Nijeveen, ten minste veertien dagen in bewaring blijft. Over zijn betrokkenheid is nog niets bekend.

Bewoners van IJhorst hebben maandenlang in angst geleefd vanwege de branden die het dorp teisterden. De opluchting is groot nu er een bekentenis is afgelegd. Het steekt bij sommigen dat Jeroen V. een bekende in het dorp is. Vrijwel iedereen in IJhorst kent de brandstichter. De een kent V. nog van de basisschool, de ander kent hem als een jongen die zich met enige regelmaat in het dorp liet zien.

De dorpelingen omschrijven Jeroen V. als een rustige jongen. Niet bepaald het type dat zich liet gelden, wel als iemand die misschien wat vreemd overkwam. Niemand had verwacht dat juist hij verantwoordelijk zou zijn voor de branden in en rondom het dorp. Nu hij heeft bekend wordt hij gezien als 'iemand met verkeerde ideeën' en als 'een gek die niet meer vrij mag rondlopen'.

Het is vooralsnog onbekend wat de motieven van V. zijn geweest.