De hamer tikt, de heren zingen

Staphorst – Driestemming klinkt het mannengezang woensdagavond 30 oktober weer over Staphorst. De veertien heren van de Psalmen- en Hazeuzangers uit Nieuwleusen komen naar de Museumboerderij om a capella te zingen.

Gezeten om een tafel zetten ze in, terwijl voorzanger Klaas Reurink (77) met een hamertje de maat aangeeft.

Reurink slaat bij elke nieuwe regel met een oeroud hamertje op tafel. Hij is voorzanger van de Psalmen- en Hazeuzangers Nieuwleusen en Omstreken. Vroeger waren er meerdere groepen zingende heren. Hun gezang klonk op zomeravonden over de velden. Nu bestaat alleen de groep van Klaas nog, veertien man sterk. Ze zingen driestemmig, vroeger vierstemmig. Eén stem is letterlijk uitgestorven. Ze galmen, terwijl Klaas voorzingt en vervolgens de maat van elke nieuwe zin afhamert. Het als alsof een luikje naar het verleden zich opent Sinds onheuglijke tijden was het een gebruik onder de boeren rondom Dalfsen om regelmatig in een huiskamer van een der getrouwen bijeen te komen om a capella stichtelijke liederen te zingen.

Het ging om psalmen op de oude berijming en Hazeuliederen. In 1919 startten de heren met hun club die op het hoogtepunt dertig leden telde. De mannen (vrouwen mogen niet zingen, wel luisteren) kwamen uit de hele regio. Er was geen kijkbuis en wat kon je beter doen dan God loven die zorgde voor de gewassen op het land. ‘Ik heb nu voor mijn zonden, mijn schuld zo eind’loos groot een Middelaar gevonden, een rein Natuurgenoot’, zo luiden de eerste regels van Lied 20 uit de bundel van Hazeu. Voorzanger Reurink is al 26 jaar Hazeuzanger. Toen de vorige voorzanger de hamer aan de wilgen hing, werd hij gevraagd deze taak op zich te nemen. Een jaar of zeven heeft hij de hamer nu stevig in handen. Een dirigent mag je hem niet noemen, baas of voorzitter evenmin. Voorzanger is hij.

Een soort voorzitter, maar toch ook weer niet. ‘We hebben geen juridische status.’  De Hazeuzangers zingen meestal uit de bundel van Johannes Corneliszoon Hazeu (1754-1835), een boekdrukker die een groot aantal godsdienstige werken voor volwassenen schreef. Zijn ‘Stichtelijke Liederen voor huisgezinnen en gezelschappen der Christenen’ zijn tot op heden bewaard gebleven. Deze liederen zijn op vier stemmen gebracht. Het optreden is op woensdag 30 oktober om 19.30 uur in de Museumboerderij. Entree is 5 euro. Kaartjes zijn te koop in de voorverkoop bij de Museumboerderij.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!