VV IJhorst kan scoren bij politiek Staphorst

IJhorst - Politiek Staphorst en ook B en W zeggen niet bij voorbaat nee als VV IJhorst bij de gemeente aanklopt voor financiële hulp. Behalve de SGP die principieel tegen sport op zondag is en tegen wedstrijdsport, is bijna iedereen welwillend.

Het feit dat de club op zondag speelt, ligt  gevoelig. ‘We moeten als raadslid een afweging maken en deze afweging moet ook met onze persoonlijke principes overeenkomen.’

Private club

De club hoopt dat de gemeente wil bijspringen. Er is wel een probleem. Eind jaren tachtig werd met de gemeente notarieel vastgelegd dat Staphorst tot 2029 de vereniging financieel niet steunt. Het hoofdveld is nu slecht door een emeltenplaag, de club wil graag lichtmasten en de warmwatervoorziening is afgeschreven. Het gaat om veel geld dat de dorpsclub niet heeft. Voetbal is een basissportvoorziening, maar IJhorst heeft formeel geen recht op geld. Het is een private club.

Positief

Wethouder Klaas Brand van Sport zegt bij voorbaat zeker geen nee. Hij onderkent de sociale functie van de vereniging. ‘Al eerder gaven we geld. Toen legionella dreigde, sprongen wij bij, een paar jaar geleden kreeg de club middelen voor de verbouwing van het clubhuis. Het was provinciaal geld, maar het ging wel via de gemeenteraad. We steunen ook de jeugd. We kijken wat de club in het verleden heeft gekregen, wat er nodig is, hoe reëel dit is en dan maken we een voorstel of niet. De grondhouding is positief.’

Politiek

Een rondje langs de politieke velden. De SGP wil niet bijdragen, maar binnen de fractie van de ChristenUnie - ook principieel tegen voetbal op zondag - wordt verschillend gedacht. Het CDA is positief en dat geldt ook voor de PvdA. Gemeentebelangen heeft nog geen mening.