Mas Boom nieuwe Kamerheer Drenthe

Meppel - Mas Boom is vanaf 1 januari Kamerheer van Zijne Majesteit de Koning in Drenthe. De 57-jarige holdingdirecteur van Koninklijke Boom Uitgevers uit Meppel is daarvoor afgelopen september door het Hof gevraagd.

Boom noemt het een 'eervolle, honoraire baan'. 'Ik was ongelofelijk verrast en vereerd dat men aan mij heeft gedacht', zegt Boom. 'Toen ik de vraag kreeg of ik beschikbaar was voor deze functie heb ik daar uiteraard positief op geantwoord.'

Een Kamerheer adviseert, begeleidt en vertegenwoordigt de koning. 'De koning bepaalt ook wanneer hij advies nodig heeft van de Kamerheer, bijvoorbeeld bij een bezoek aan Drenthe of voor assistentie bij geloofsbrieven', aldus Boom.

Mas Boom studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Sinds 1984 is hij werkzaam bij Koninklijke Boom uitgevers in Meppel, waarvan hij nu holdingdirecteur is. Tevens is hij lid van de Raad van Commissarissen van het zorgbedrijf Oranjeborg B.V. in Meppel. Hij bekleedde ook verscheidene bestuursfuncties van onder andere de brancheorganisaties Nederlandse Vereniging van Personeelsbeleid Noord Nederland en Jong Management VNO NCW.

Boom volgt Gerrit Vlieghuis op, die sinds mei 1999 Kamerheer is geweest. Aan de functie van Kamerheer is geen termijn verbonden.