Strafzaak brandstichtingen IJhorst begint in februari

IJhorst/Coevorden - Het Openbaar Ministerie (OM) wil op 6 februari de strafzaak tegen de 23-jarige Coevordenaar, verdachte van een reeks brandstichtingen in IJhorst, inhoudelijk behandelen.

De man verbleef afgelopen tijd in het Pieter Baancentrum (PBC) waar zijn toerekeningsvatbaarheid werd bepaald.

Het OM hoopt dat het eindrapport hierover begin februari is afgerond. Dat is echter krap aan. Wanneer dit rapport dan nog niet gereed is, moet de zaak opnieuw worden uitgesteld. De Coevordenaar heeft volgens het OM betrokkenheid bekend bij acht branden in woningen en vakantiehuisjes in IJhorst tussen maart en juli van het vorige jaar. Daarnaast wordt hem een brandstichting in Coevorden, een afpersingszaak en negen auto-inbraken verweten.

De even oude medeverdachte uit Nijeveen werd in oktober door de rechtbank in Zwolle, onder strenge voorwaarden, op vrije voeten gesteld. De rechtbank gaat er vanuit dat hij een veel beperktere rol heeft gehad. Hij zou betrokken zijn geweest bij twee branden en de afpersingszaak.

Daarnaast werd in de beslissing rekening gehouden met de persoon van verdachte. Die werd tijdens de vorige zitting door zijn advocaat neergezet als een zeer beïnvloedbare jongen. Plan is dat de zaak van de Nijevener op 20 maart inhoudelijk wordt behandeld.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!