Jelle de Haas terug bij Gemeentebelangen

Vledder – Jelle de Haas keert de politiek in Westerveld toch niet de rug toe. Hij wordt weer lijsttrekker voor Gemeentebelangen. Daarmee keert de nestor van de raad terug bij de partij waarvan het toenmalige bestuur hem in 2011 op een zijspoor zette.

Het is ongetwijfeld de meest verrassende naam op de kieslijsten van de zeven politieke groeperingen die in maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Westerveld. Tegelijkertijd is het waarschijnlijk ook de bekendste naam van alle lijstjes. Jelle de Haas. In 1992 maakt hij in de raadzaal van de oude gemeente Dwingeloo namens Gemeentebelangen Dwingeloo zijn debuut in de raad. Behoudens een korte periode in 2006, heeft De Haas sinds zijn entree deeluitgemaakt van de gemeenteraad van eerst Dwingeloo en later Westerveld. Dat hij tijdens de komende verkiezingen de kar gaat trekken voor Gemeentebelangen, is opmerkelijk. In 2011 schorste het toenmalige partijbestuur het raadslid uit Vledder en diens partner en collega-raadslid Inge Wiarda. Een vertrouwensbreuk werd door het bestuur als reden aangevoerd. 

De twee gaven hun raadszetel niet op en besloten met Fractie De Haas hun laatste periode in de raad af te sluiten. Want dat was wel duidelijk: De Haas en Wiarda zouden in 2014 niet meer terugkeren in de politiek. Het loopt nu toch anders. Jelle de Haas is teruggekeerd bij Gemeentebelangen en gaat de kar trekken voor de partij die hem, ondanks alles wat er is gebeurd, altijd nauw aan het hart is blijven liggen. Een eerste voorzichtige verzoeningspoging vond plaats in de zomer van 2013. Twee vertegenwoordigers van Gemeentebelangen kwamen bij De Haas en Wiarda op bezoek in Vledder. De partij die in 2010 nog drie zetels veroverde, was op dat moment al niet meer vertegenwoordigd in de raad. Na het zelfstandig verder gaan van De Haas en Wiarda, had op dat moment namelijk ook Henri Das de keus gemaakt om als eenmansfractie verder te gaan.

Binnen Gemeentebelangen had het toen ook al gerommeld. Een aantal leden scheidde zich van de partij af om met een nieuwe partij verder te gaan. Het leidde bij Gemeentebelangen tot een bestuur onder leiding van Ruud Winkel uit Wapserveen. De partij wilde een nieuwe start maken en zag in Jelle de Haas de ideale kandidaat om de kar te trekken. ‘We waren verrast’, zo kijkt De Haas terug op het verzoek. ‘Geen moment was het in mij opgekomen om terug te keren. Inge en ik waren klaar met de politiek. Inge nog steeds hoor, tenminste als raadslid’, vertelt De Haas die vervolgt: ‘het was zeker ook niet zo dat ik direct ‘ja’ heb gezegd. Eigenlijk heeft het tot begin november geduurd tot ik de knoop heb doorgehakt.’ Wat is dan de belangrijkste reden geweest om toch toe te happen? ‘Laat ik voorop stellen dat ik nooit problemen gehad heb met de vereniging Gemeentebelangen. Er waren problemen met het bestuur. Daarnaast  werd mij steeds duidelijker dat de sfeer terug is bij Gemeentebelangen. Er wordt weer gelachen. Ook staat er een nieuwe, enthousiaste club gemotiveerde jonge mensen klaar om met nieuw elan de strijd aan te gaan. Een ander punt was dat ik het verschrikkelijk zou vinden dat het onafhankelijke, lokale geluid dat Gemeentebelangen sinds 1962 laat horen, na ruim vijftig jaar verloren zou gaan.’

Gemeentebelangen moet de verkiezingsstrijd aangaan zonder Ruud Winkel. De voorzitter overleed eind november tijdens een bijeenkomst van Gemeentebelangen bij hem thuis in Wapserveen, in de handen van De Haas. 'Verschrikkelijk. Ruud was de man achter de wederopstanding. Een gedreven en aimabele man.'  Achter de schermen ging, hoe moeilijk ook, het werk gewoon door. Het verbaasde De Haas hoe snel weer iets in de benen te krijgen is. 'Gemeentebelangen leeft weer. Steeds meer oude leden keren terug, terwijl ook nieuwe, jonge, gemotiveerde mensen instromen.' De Haas staat één op de kieslijst van de partij. Hij wordt gevolgd door Janny Mones uit Havelte, die van 2002 tot 2006 al eens deel uitmaakte van de gemeenteraad. Op 3 staat nieuwkomer Ietje van de Belt uit Diever, op 4 Ruud Lambeck.

De Haas is blij met de kandidatenlijst. 'Ik denk dat Gemeentebelangen een hele belangrijke rol kan gaan spelen in ontwikkelingen die de komende jaren op Westerveld afkomen. Eén daarvan is de wijze van besturen. We gaan toe naar een 'doe-democratie', waarbij de verantwoordelijkheid steeds meer bij de mensen zelf komt te liggen. En als onafhankelijke lokale partij kunnen wij daarin de belangen van de inwoners van Westerveld het best behartigen. Wij hebben ons namelijk niet te houden aan regels die door landelijke partijbesturen van bovenaf worden opgelegd.'