Opnieuw dreigt celstraf voor man die jongetje in IJhorst doodreed

Assen/Hollandscheveld - Een man uit Hollandscheveld, die in 2010 tot 4,5 jaar cel werd veroordeeld voor het doodrijden van een jongetje van 9 jaar in IJhorst, dreigt opnieuw in de cel te belanden.

Als het aan de officier van justitie ligt, verdwijnt de 39-jarige man 114 dagen achter de tralies, omdat hij op 7 januari ondanks een rijontzegging van tien jaar toch weer achter het stuur werd betrapt.

Aan lot overgelaten

Het hof in Arnhem legde de Hollandschevelder in 2010 4,5 jaar celstraf en tien jaar ontzegging van de rijbevoegdheid op voor het aanrijden van het kind in IJhorst in 2009. De man reed door en liet het jongetje aan zijn lot over. Het jonge slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De man, die destijds in Staphorst woonde, werd een dag later opgepakt. Hij bleek gereden te hebben met drank op en terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd na een eerdere veroordeling voor drankrijden. 

Toch weer rijden

Hij zat twee derde deel van de 4,5 jaar cel uit en kwam toen op vrije voeten op voorwaarde dat hij niet weer in de fout zou gaan. Vorige maand kreeg de politie een tip van een plaatsgenoot van de man die hem had zien rijden. Agenten konden hem even later in Hollandscheveld aanhouden. 

De Hollandschevelder had naar eigen zeggen auto-onderdelen opgehaald. Die had hij nodig, omdat hij zijn auto voor de APK-keuring moest opknappen en de APK was al verlopen. De man verklaarde dat hij bang was dat hij een boete zou krijgen en daarom toch maar via binnenweggetjes naar Coevorden was gereden om de onderdelen te halen. Dat hem nog 547 dagen cel boven het hoofd hingen, wist hij naar eigen zeggen niet. 

Vaker gereden

Het ging de officier van justitie te ver om te eisen dat hij de Holllandschevelder nu al die dagen moet uitzitten. Wel liet hij blijken dat hij niet geloofde dat 7 januari de enige dag is geweest waarop de man heeft gereden. Ondanks dat hij verklaarde zich sinds zijn rijontzegging altijd laat rijden door zijn vader, was de officier ervan overtuigd dat hij wel vaker autorijdt.

De auto van de Hollandschevelder staat volgens de aanklager bewust buiten het dorp geparkeerd, omdat iedereen in Hollandscheveld weet dat hij niet mag rijden. Bij de politie verklaarde de man dat hij op de fiets naar zijn auto gaat als hij die nodig heeft. In de rechtszaal ontkende de man dat hij dat tegen de agenten had gezegd.

Op 4 maart beslist de rechtbank of de man terug moet naar de gevangenis. (ADP)

Zie ook op deze website 'Drama IJhorst'


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!