Eén centraal zwembad in De Wolden

Zuidwolde – Volgens Albert Haar (D66) moet de mogelijkheid onderzocht worden voor één centraal zwembad in de gemeente De Wolden. Hij zei dat donderdagmiddag tijdens het verkiezingsdebat bij RTV Drenthe.

‘Wat is dan veraf wonen? Misschien heeft een nieuw zwembad wel een grotere aantrekkingskracht’, aldus Haar.

Hij pleitte net als in januari tijdens de raadsvergadering voor een integraal zwembadplan, net zoals ook Jaap Wiechers van de ChristenUnie al langer bepleit. ‘De norm is landelijk één zwembad per 40.000 inwoners, wij zijn overbedeeld’, wist Wiechers. ‘De raad had voor een integrale benadering kunnen kiezen, Albert Haar gaf daar met zijn motie de mogelijkheid voor.’ Het baart Wiechers grote zorgen dat voor de 80.000 euro die voor zwembad Engeland wordt uitgetrokken, nog steeds geen dekking is gevonden.

PvdA’er Kees de Rijk zei in het gebouw van RTV Drenthe in Assen dat De Wolden niet met een stedelijk gebied vergeleken mag worden. ‘Dit is een uitgebreid gebied.’ ‘Wat is dan 8 of 9 kilometer’, reageerde Wiechers. ‘Dat vindt u, we hebben al eens een zwembad moeten sluiten in Ruinerwold. Het bad in Ruinen heeft wel twee functies, voor de inwoners én de recreatie’, vervolgde De Rijk.

Voor VVD’er Mirjam Pauwels, tevens de wethouder die momenteel over zwembaden gaat, is het duidelijk dat de baden in de Wijk, Ruinen en Zuidwolde allemaal aardig oud zijn. ‘We hebben te maken met dalende bezoekersaantallen, we moeten de discussie voeren welke voorzieningen we open willen houden. Voorzieningen moeten in stand worden gehouden als er voldoende draagvlak is bij de bevolking’, zegde ze toe.

Er werd in Assen ook gedebatteerd over alcoholmisbruik en de jongerenketen. Als het aan Ab Bruintjes (DaadKrachtig De Wolden) ligt, sluiten de keten. Wat de handhaving betreft wordt er in De Wolden ‘met de natte lap gezwaaid’. ‘Maar 60% drinkt achter de voordeur, hoe wil meneer Bruintjes daar kijken’, reageerde Pauwels direct. Jan ten Kate (Gemeentebelangen) vindt dat de verantwoordelijkheid bij de ouders hoort.

Erik Verheijen (GroenLinks) noemde de taal van Bruintjes krachtig. ‘Maar het is een maatschappelijk probleem en dat kun je niet met politiek oplossen, we moeten in gesprek gaan met jongeren.’ ‘Het gaat om twaalf keten van Keten United. Als je die dicht doet, los je het alcoholprobleem niet op’, vond CDA’er Henk Lammers.