GroenLinks bekijkt wereld door ‘roze bril’

Meppel - GroenLinks vroeg zaterdagmiddag in de Hoofdstraat onder de noemer ‘Bekijk het eens vanuit een roze bril’ aandacht voor het thema verdraagzaamheid in Meppel.

Voorbijgangers liepen letterlijk en figuurlijk over een roze loper waar leden van de partij  met hen in gesprek gingen over het omgaan met mensen die anders zijn. Speciale aandacht werd besteed aan de actie ‘Roze Loper’ die zorginstellingen stimuleert homovriendelijk te zijn. Als opsteker van de week heeft Zorginstelling De Stouwe GroenLinks toegezegd in 2014 er werk van te gaan maken om dit keurmerk in de wacht te slepen.

Volgens de statistieken is vijf tot tien procent van alle 150.000 bewoners van zorgcentra ‘een roze oudere’. Veel zorgverleners en managers realiseren zich dat niet.  Lijsttrekker Hans Kuipers: ‘GroenLinks Meppel zet zich al jaren in voor een groene, sociale maar ook voor een tolerante gemeente. De komende raadsperiode vragen we dan ook extra aandacht voor de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen.’

In het kader van de roze zaterdag werd aan het voorbijgaand publiek de vraag voorgelegd hoe je vooroordelen het beste kunt bestrijden. Iedereen vond dat het gesprek moest worden aangegaan, maar adviseerde om niet te snel met het vingertje te gaan wijzen en het gesprek vooral luchtig te houden.

Op de vraag of in Meppel iedereen zichzelf kan zijn, was het opvallend om vanuit de mond van jongeren te horen dat het voorkomt dat scholieren worden gediscrimineerd vanwege hun kleur en geaardheid. Zo blijkt het woord ‘homo’ door jongeren als scheldwoord te worden gebruik. Voldoende aanleiding voor GroenLinks om meer werk te gaan maken van het tegengaan van discriminatie.