Uitdaging voor clubs: houd de jeugd vast

Meppel - Het maakt wel enig verschil of je te maken hebt met wethouder Koos de Vos (PvdA) of met de politicus Koos de Vos. Dat is de ervaring van SVN'69-voorzitter Peter Millenaar.

De Nijeveense voetbalvereniging is niet tevreden over de veldaccommodatie en zou graag een kunstgrasveld erbij hebben.

De wethouder kijkt naar de afschrijftijd van velden, terwijl SVN zich baseert op de KNVB-normen over de kwaliteit van de velden. Voor de wethouder geldt gelijke monniken gelijke kappen, omdat bijvoorbeeld ook FC Meppel met ruimtegebrek kampt. 'Voor het accommodatiebeleid moet je uitgaan van feiten en minder van emoties', verklaarde De Vos gisteravond in de raadzaal van het Meppeler stadhuis.

De uitwisseling van wensen maakte deel uit van een levendig sportdebat onder leiding van Marco Out, burgemeester van Borger-Odoorn en drie jaar geleden kampioen wielrennen bij de Nederlandse burgemeesters. Het debat was een initiatief van Sport Drenthe, in samenwerking met de gemeente Meppel.

Vertegenwoordigers van de politieke partijen debatteerden met vier sportbestuurders over een aantal stellingen. Dat de jeugd van straat moet en dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de verenigingen en de gemeente leverde geen grote meningsverschillen op. Volgens Peter de Vries (SteM) moet de jeugd niet alleen van straat, ze moet vooral achter de computer weg.

Voorzitter Joost Bruggeman van de Meppeler zwem- en poloclub De Reest zou meer jeugd willen opvangen, maar er is een tekort aan uren voor zijn club in Bad Hesselingen. Dat leidt bijna tot een ledenstop. Directeur Dirk Bouma van Bad Hesselingen merkte op dat het zwembad als een bedrijf wordt gerund en dat niet na één verzoek de afgewogen programmering even opzij kan worden gezet. Hij liet doorschemeren dat De Reest er met Bad Hesselingen wel uitkomt.

Frank Schuurman, bestuurslid van FC Meppel Gymnastiek, pleitte ervoor het bestaande jeugdsportfonds te versterken. De bereidheid om te sporten neemt bij kinderen na hun twaalfde af. De inspanningen moeten erop worden gericht om jongeren vanaf die leeftijd voor de clubs vast te houden.

Marcel Woudman, bestuurslid van budovereniging Sonkei, hamerde op activiteiten naast trainingen en wedstrijden. Sociale evenementen, een uitje voor de jeugdleden met de Meppelbus blijft lang hangen. 'Als je stopt met organiseren, stopt je organisatie.'

De gesprekspartners waren het erover eens dat de kwaliteit van de sportaccommodaties goed is. Roelof Pieter Koning (VVD) wees ook op de gemeentelijke investeringen in bijvoorbeeld pannakooien voor niet-georganiseerde sporters. Ook deze voorzieningen zorgen ervoor dat de jeugd in beweging blijft. Wethouder de Vos kreeg een compliment van Niesko Dubbelboer (D66), omdat hij er in de afgelopen vier jaar in geslaagd is slechts vier procent te bezuinigen op de sportuitgaven.

Jan van der Woerdt, kandidaat-raadslid van het CDA, zei dat zijn partij de uitgaven voor sport op peil wil houden. De gesprekspartners waren het erover eens dat de eventuele verplaatsing van de velden van DOS'46 het moment is om ook de veldenproblematiek van SVN'69 op te lossen. Van der Woerdt was van mening dat in Nijeveen 'nog wat vlekjes weggewerkt moesten worden.'

Frank Schuurman (FC Meppel) bracht de wens voor een andere zaalaccommodatie onder de aandacht. De gymzaal staat op grond die voor woningbouw is bestemd. Een aantal lijsttrekkers vroeg zich af of het wel verstandig is om daar te bouwen. De nieuwe accommodatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Een turnzaal is anders dan een gewone gymzaal, aldus Peter de Vries.

Het investeren in bewegen voor senioren bespaart later hoge kosten voor de gezondheidszorg. Volgens Roelof Pieter Koning (VVD) is gezond blijven ook de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Van der Woerdt zou er de voorkeur aan geven te investeren in dertigers en veertigers. Ook het bewegen van zestigers en zeventigers is belangrijk, oordeelde Hans Kuipers (GroenLinks). Volgens Xander Topma (SP) gaat het bij sportbeoefening ook om het leggen en onderhouden van sociale contacten.