Analyse: Winnaars willen meepraten in formatie

Meppel - De fractie van Sterk Meppel komt donderdag bijeen om zich te buigen over de verkiezingsuitslag. SteM is met 22,1 % van de stemmen de grootste partij in Meppel gebleven.

Tegen de landelijke trend in dat lokale partijen winst boekten, moest Sterk Meppel iets inleveren. Het aantal van zes zetels blijft evenwel gelijk. De grootste partij neemt het voortouw in de formatie van een nieuw college. Met de VVD als tweede partij (van 5 naar 4 zetels) en een zwaar verliezende PvdA (van 5 naar 3 zetels) boekt de huidige coalitie aan bestuurskracht in. Er gingen vannacht kort nadat burgemeester Jan Westmaas de einduitslag bekend had gemaakt stemmen op voor deelname van een vierde partij aan het college.

Volgens het scheidende raadslid Wim Zwaan van de PvdA is een stabiel bestuur van groot belang. De huidige coalitie van SteM, VVD en PvdA behoudt weliswaar een meerderheid met 13 van de 23 zetels. De vraag is of van de zijde van de winnaars SP, D66 en ChristenUnie niet een partner moet worden gekozen voor de versterking van het nieuwe college van B en W. Fractieleider Peter de Vries van SteM vindt dat op zich geen goed signaal naar de inwoners, omdat overal moet worden bezuinigd. Een oplossing zou kunnen zijn een of meer part-time wethouders aan te stellen.

Uitnodigingen de deur uit

De vraag dient zich ook aan of de positie van de PvdA in een nieuw college met een verlies van twee zetels wel kan worden veiliggesteld. De fractievoorzitters komen zaterdag bij elkaar om afspraken te maken over de formatiebesprekingen. Het is in eerste instantie aan Sterk Meppel de uitnodigingen de deur uit te doen.
SteM-wethouder Myriam Jansen ziet in de uitslag een steunverklaring van de trouwe achterban. Ze zei dat de kiezer vertrouwen in Sterk Meppel en ook in haar als wethouder heeft uitgesproken. 'Ondanks de loodzware dossiers heeft de kiezer toch gewaardeerd dat we de enorm pittige klus hebben geklaard,' aldus Myriam Jansen. 'De kiezer heeft dat begrepen en gezien dat we het allemaal met het hart voor Meppel hebben gedaan.'

SP neemt felicitaties in ontvangst

SP-fractieleider Xander Topma liep met een rood aangelopen hoofd van opwinding rond in de raadszaal om van alle kanten felicitaties in ontvangst te nemen. In principe is de SP volgens hem bereid verantwoordelijkheid in het college te nemen. Volgens voorzitter Louise Smits is de uitslag voor de SP, in één keer twee zetels winst, 'wat we gehoopt hadden. Ons team heeft zijn stinkende best gedaan.'
De voorspelde winst van D66 - 2,5 % in Meppel - komt niet tot uitdrukking in een extra zetel. Daardoor is een claim op een wethouderszetel niet vanzelfsprekend. Volgens Elisabeth Bakkenes (SteM) heeft de campagne van D66 vooral in het teken gestaan van geld en van de schuldenlast van Meppel. 'Een wat zure campagne,' aldus Bakkenes.

Na vier jaar een eenmansfractie te hebben gerund, krijgt Gert Stam van de winnende ChristenUnie steun van partijgenoot Bert Kunnen. Deze is in het bestuur gepokt en gemazeld. Hans Kuipers van GroenLinks moet het in zijn eentje bolwerken als opvolger van de charismatische Willie Oldengarm. GroenLinks is ongetwijfeld stemmen kwijtgeraakt aan de SP.

Ton Henzen