Tien maanden celstraf voor tweede brandstichter IJhorst

IJhorst - De rechtbank in Zwolle heeft donderdag een 23-jarige man uit Nijeveen een gevangenisstraf opgelegd van twintig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk met daaraan gekoppeld reclasseringstoezicht en een behandelverplichting.

De Nijevener bekende zijn betrokkenheid bij het in brand steken van twee huisjes op een recreatiepark aan de Veldhuisweg in IJhorst en gaf toe dat hij hielp bij een handvol auto-inbraken en een afpersingszaak in augustus 2011.

Van laatstgenoemde sprak de rechtbank hem echter vrij, omdat onvoldoende vaststaat wat zijn rol was bij de poging tot afpersing. Er zijn aanwijzingen dat hij twee gebeurtenissen door elkaar haalt, concludeerde de rechtbank. Mede omdat de eerder veroordeelde medeverdachte, een 23-jarige Coevordenaar, verklaarde dat hij in deze alleen had gehandeld en de Nijevener alleen had toegekeken.

De Nijevener, die verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard omdat hij sterk beïnvloedbaar is en maar slecht nee kan zeggen, had een beperktere rol dan de Coevordenaar. Die is inmiddels veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverplichting voor acht brandstichtingen, vernielingen, de afpersingszaak en zeven autokraken.

Het Openbaar Ministerie had tegen de man uit Nijeveen een gevangenisstraf geeist van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Lees ook: Eis: twee jaar cel voor brandstichter IJhorst