Actie tegen uitbreiding havengebied

Meppel - Natuurbeschermingswacht Meppel en Staatsbosbeheer zijn fel gekant tegen een mogelijke uitbreiding van het Meppeler havengebied in de richting van natuurreservaat Oeverlanden.

Het unieke deelreservaat d'Olde Staphorst (tussen de Grote Stouwe en de Oeverlandenweg) is volgens de natuurbeschermers 'ten dode opgeschreven' als het een havenuitbreiding naast zich moet dulden. 'Als vogelbroedreservaat kan het natuurgebiedje dan worden afgeschreven,' waarschuwt boswachter Jeroen Bredenbeek van Staatsbosbeheer.

Op een informatieve ledenbijeenkomst in de kleine zaal van Ogterop kondigde Stichting Natuurbeschermingswacht donderdagavond aan actie te ondernemen tegen de uitbreidingsplannen voor de Meppeler haven. Jan Willem Soer, voorzitter van de stichting: 'We kunnen niet lijdzaam toezien hoe dit unieke en waardevolle gebied in zijn bestaan wordt bedreigd.' Uit het bestuur is een commissie gevormd onder leiding van Daan Padmos, die zich met de toekomst van Oeverlanden bezighoudt.

Op eigen terrein

Volgens de Natuurbeschermingswacht is een uitbreiding van het Meppeler havengebied overbodig. De plannen voor een moderne haven, een zogenaamde Blueport, zijn volgens Padmos gebaseerd op verouderde groeicijfers. Bij navraag bleek dat de directie van MCS veel bescheidener groei van de containeroverslag verwacht. Daan Padmos: 'Voorlopig kan MCS op eigen terrein nog uit de voeten.'

Op een strook ten zuiden van de huidige containerterminal van MCS kan langs het Meppelerdiep een nieuw haventerrein worden aangelegd, zo stellen provincie en gemeente in hun toekomstvisies. In de Milieu Effect Rapportage komt de locatie achter de MCS-haven naar voren als minst nadelig voor natuur en milieu (Natura 2000). De Blueport wordt namelijk niet ín, maar naast een natuurreservaat aangelegd.

Zeldzame flora en fauna

Natuurbeschermingswacht en de eigenaar/beheerder van het gebied, Staatsbosbeheer, vrezen dat de gebouwen en overslagactiviteiten in het nieuwe havengebied binnen de kortste keren de zeldzame flora en fauna uit het reservaat d'Olde Staphorst verjagen. Het gebiedje is al afgesneden van de rest van de Oeverlanden door de Hoogeveensevaart en wordt geflankeerd door industrieterrein Oevers en de nieuwbouwwijk Berggierslanden.

'Als het vogelreservaat van een derde kant wordt geflankeerd, kan het niet overleven. Weidevogels willen roofvogels aan zien komen en rust hebben. Door de verwachte toename van het vrachtverkeer van en naar de haven verdwijnt de rust en is er meer uitstoot van CO2 en fijnstof. Dat overleeft d'Olde Staphorst allemaal niet,' aldus boswachter Bredenbeek.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!