Hondenbezitters balen van waterberging in Meppeler Wandelbos

Meppel - Tientallen hondenbezitters die hun hond vaak uitlaten in het Meppeler Wandelbos balen van de waterbergingsplannen van gemeente en waterschap. Het populairste stuk bos (tussen spoor en Blankensteinweg) komt 't vaakst onder water te staan.

'Het deel is drie maanden per jaar ontoegankelijk,' vreest Charlotte Luijerink, dagelijks gebruikster van het Wandelbos.

Reest en Wieden wil in het Wandelbos en in natuurgebied Engelgaarde onder extreme weersomstandigheden 655.000 m3 water bovenstrooms kunnen vasthouden. Met het tijdelijk opvangen van overtollig regenwater in het Wandelbos, Engelgaarde en enkele omliggende percelen kan volgens de gemeente en het waterschap grote wateroverlast in Meppel voorkomen worden.

Dichtbegroeid bos

Het Meppeler Wandelbos, in beheer van de gemeente Meppel, is al aangepast aan de nieuwe waterbergingsfunctie. Tientallen struiken, boompjes en bomen zijn de afgelopen weken gerooid in het dichtbegroeide bos. Volgens de gemeente wordt met de uitdunning van de beplanting het Wandelbos duurzaam gemaakt.

'De gemeente Meppel vindt het Wandelbos een belangrijke groene long van Meppel en weet ook dat het een populair wandelgebied is voor Meppelers. Het Wandelbos is opener gemaakt en daardoor juist beter toegankelijk,' aldus gemeentevoorlichter Leo Weterings.

'Open is het wel,' merkt Charlotte Luijerink op, 'maar de aanpak is wel erg rigoureus geweest. Vier meter brede paden zijn gekapt, zodat de machines en houtkarren er doorheen konden. Vroeger hoorde je de snelweg alleen maar. Nu zie je in het bos de auto's voorbijrazen. Er zijn meer bomen gerooid dan alleen de met rode stippen gemerkte bomen.'

Een lage schatting

Ze vervolgt: 'Twee dagen geleden regende het, maar het water zakt niet weg. Dat duidt op een veen- en leemlaag in de bodem. Als het waterschap het hier echt onder water zet, wordt het wandelbos een meer. De rest van het jaar is het een moeras waar muggen en ratten zich thuis voelen. Het water kan nergens naar toe.'
 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!