Dijkpaadje moet Wandelbos beter begaanbaar maken in toekomst

Meppel - Veel Meppelers maken zich ernstig zorgen over de teloorgang van het geliefde Meppeler Wandelbos. Zij lieten woensdagavond van zich horen tijdens een informatiebijeenkomst over het toekomstige waterbergingsgebied.

Medewerkers van waterschap Reest & Wieden werden in het Stadhuis met kritische vragen bestookt. Het Meppeler Wandelbos gebied, ingeklemd tussen de Mackaystraat en de snelweg A32, gaat onderdeel uitmaken van het waterbergingsgebied Engelgaarde. Bij dreigende wateroverlast kan een miljoen kubieke meter overtollig water worden opvangen, voordat het in Meppel de straten en kelders instroomt.

Wandelaars, eigenaren van honden en bezitters van paarden en pony's in de wei van het wandelbos, werd op het hart gedrukt hoe belangrijk het project voor heel Meppel is. Dat uitgerekend het meest bewandelde deel van het hele gebied het vaakst per jaar onder water moet komen te staan en er zelfs bos wordt afgegraven voor een vijver, konden de kritische bezoekers ook na uitleg, maar moeilijk accepteren.

Geen modderpoel

Volgens projectleider Yvonne Röling is de huidige paardenwei en het omringende bos het allerlaagste punt in het hele projectgebied. Dat maakt het Meppeler Wandelbos het meest geschikt om er permanente wateropslag te creëren. 'Het wordt geen modderpoel met muggen, maar een meertje van minstens zeventig centimeter diep.'

Gaandeweg de discussie bij de hoogtegrafieken en plankaarten kwam ook een mogelijke oplossing voorbij. Een wandel- en fietspad rond het centrale meertje in het waterbergingsgebied kan voorkomen dat het Wandelbos tussen de 50 en 100 dagen per jaar onbegaanbaar is. Waterschap Reest & Wieden is bereid om de aanleg van een verhoogd en droog wandelpad in overweging te nemen.

Een dijk rond de vijver zou een aantrekkelijke, permanente route opleveren. Bij het uitgraven van het meertje komt straks zand vrij. Daarmee zou het dijkpaadje aangelegd kunnen worden.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!