Engelgaarde vangt hoog water op

Meppel - Het bestuur van Stichting Engelgaarde werkt enthousiast mee aan de uitvoering van plannen van waterschap Reest en Wieden om het natuurpark in tijden van hoog water te gebruiken als opvanggebied.

Het plan is ontwikkeld met Arcadis en werd maandagmiddag tijdens de jaarlijkse haringparty van de stichting in samenwerking met de Businessclub Meppel toegelicht. Volgens voorzitter Mas Boom is Engelgaarde in de loop der jaren een begrip geworden. Het natuur- en recreatiepark wordt verder ontwikkeld, onderhouden en beheerd dankzij de Vrienden van Engelgaarde.

Het plan van Arcadis voorziet in de aanleg van natuuroevers in de Wold Aa die in open verbinding komt te staan met een oude tak van dit riviertje op het terrein van Engelgaarde. De kade van de Wold Aa wordt verhoogd, waardoor ook in tijden van hoog water het fietspad kan worden gebruikt. Ook het bestaande fietspad in Engelgaarde wordt verhoogd.

Verder wordt een avontuurlijk laarzenpad door het natuurpark aangelegd, waarbij Arcadis denkt aan het gebruik van boomstammen ter overbrugging van ondiepe poelen. Het aantal recreatieve voorzieningen wordt uitgebreid en toegespitst op verschillende leeftijdscategorieën met klimvoorzieningen, maar ook met informatiepanelen over de aanwezige natuur.

Medewerking maatschappelijke noodzaak

Het overloopgebied in geval van hoog water bestrijkt een lengte van ongeveer vijf kilometer vanaf de locatie nabij de spoorlijn in de richting van Broekhuizen. Volgens Mas Boom is de medewerking aan de beheersing van wateroverlast in de binnenstad van Meppel, zoals in oktober 1998, een maatschappelijke noodzaak.

De toegankelijkheid van Engelgaarde wordt door de maatregelen verbeterd. Het is volgens projectleidster Yvonne Röling van het waterschap een zeldzaamheid dat het hele natuurpark onder water komt te staan.

De uitvoering van de werkzaamheden begint in de loop van volgend jaar en wordt gefinancierd door waterschap Reest en Wieden.

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!