Recordaantal deelnemers Zwarte Dennen Cross

Punthorst – Terwijl één van de vrijwilligers de chip voor de tijdwaarneming van zijn veters losknipt, hangt Rob Goutbeek uitgeput over de hekken na de finish.

De Nieuwleusenaar heeft zijn tien kilometer bij de Zwarte Dennen Cross zojuist afgelegd in 39 minuten en 51 seconden, goed voor een vierde plaats. “Ik had de power niet meer.”

Onder een stralend najaarszonnetje vond zaterdag in het Staatsbos de negende editie van de Zwarte Dennen Cross plaats, georganiseerd door Bos Bedden Loopgroep AG ’85. Een recordaantal van 383 deelnemers waagde zich aan één van de loopnummers, variërend van verschillende afstanden voor kinderen tot de vijf en tien kilometer voor de senioren. Door het bos en over de heide, over zandwegen, smalle bospaadjes en ruiterpaden knokten de lopers zich naar een zo snel mogelijke eindtijd.

Waar het bij de start van de langste afstand – het ‘Koningsnummer’ – nog dringen is voor een mooi plekje vooraan, is de wedstrijd halverwege al beslist. Henry Visscher uit Rouveen heeft na de eerste ronde al meer dan een halve minuut voorsprong op zijn achtervolgers en bij de finish is het verschil opgelopen tot meer dan twee minuten. Visscher finisht in 37.13, voor Meppeler Remco Akse met 39.17. Achter hem komt Goutbeek acht seconden tekort om Michiel Huzen van het podium te stoten. “Ik was eigenlijk net iets te snel gestart, dus na vijf kilometer kreeg ik het al aardig zwaar. Een paar honderd meter voor de finish zag ik Michiel voor me en ik probeerde hem nog in te halen, maar ik had de power niet meer.”

Goutbeek (25) is relatief nieuw tussen ervaren lopers als Huzen, Akse en Visscher. Tot vorig seizoen voetbalde hij in het eerste elftal van SV Nieuwleusen, maar vanwege een baan in Nijmegen moest hij een stapje terug doen. Nu voetbalt hij af en toe nog een wedstrijdje in een lager team, maar tegelijk legt hij zich toe op het hardlopen. “Ik loop drie keer in de week tien tot vijftien kilometer en kies m’n wedstrijdjes uit. Het is mooi om je grens te verleggen, maar het wordt wel steeds lastiger om mijn persoonlijk record te verbreken. Vandaag wilde ik onder de veertig minuten lopen en dat is gelukt.” Heeft Goutbeek met hardlopen dan een nieuwe favoriete sport gevonden? “Ha, nee, voetballen blijft nog altijd leuker om te doen.”

Terwijl de lopers onderweg zijn praat speaker Jan Otten soepeltjes de zaken aan elkaar. Zo houdt hij een kleine lofzang op sportmensen die hun grenzen willen verleggen en niet gauw opgeven. Albert Mussche van AG ’85 is ondertussen in zijn nopjes met het verloop van het loopevenement. “De opkomst is geweldig. Bij de vijf kilometer stonden er bijvoorbeeld 221 lopers aan de start en. Dat is erg veel voor een crossloop, zeker omdat we vandaag concurrentie hebben van de Stadshagenrun in Zwolle.” Met de Nieuwjaarsloop, de Munnikenslagloop in Rouveen en de Oranjeloop tijdens de Oranjefeesten behoort de Zwarte Dennen Cross tot het kwartet loopevenementen dat AG ’85 jaarlijks organiseert. “Het is erg leuk om te doen, zeker als het een groot succes wordt. Veertig vrijwilligers zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in touw om alles op te bouwen en de cross in goede banen te leiden. Dat is mooi om te zien.” De chip voor de tijdwaarneming is een noviteit voor deze cross en dat bevalt prima. “Eerder stonden we altijd op papier de tijden te noteren. Dit is veel handiger.”