Kop van Overijssel zorgt voor meer bevallingen in Tjongerschans

Heerenveen/regio - Dankzij de 'toestroom' vanuit de Kop van Overijssel heeft ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen twee maanden eerder dan verwacht de duizendste bevalling begeleid.

Vrijdag 24 oktober werden Alina Alieva en Stas Romanov de trotse ouders van Alessio Romanov. Dit jaar zijn er zo’n 15 procent meer baby’s dan geboren in de Tjongerschans dan vorig jaar. 'De toestroom vanuit de Kop van Overijssel draagt bij aan deze stijging', aldus woordvoerder Fokje Nagelhout.

De geboortezorg in de Tjongerschans is volop in beweging: er wordt hard gewerkt aan het inrichten van de kraam- en de kinderafdeling tot een geïntegreerd Centrum voor Vrouw, Moeder & Kind. Het principe van de gezinsgerichte zorg staat hierbij centraal. Uitgangspunt is dat ouders en kind na de bevalling zo veel mogelijk samen blijven, ongeacht of de moeder en/of haar kind gespecialiseerde zorg nodig hebben. Om dit te kunnen realiseren is veel geïnvesteerd in scholing en samenwerking, zowel binnen de Tjongerschans als met de zorgverleners op het gebied van geboortezorg buiten het ziekenhuis, zoals verloskundigen en kraamzorg.

Het Isala Ziekenhuis in Zwolle en de Tjongerschans in Heerenveen merken een behoorlijke stijging van het aantal bevallingen sinds de sluiting van de afdeling verloskunde van het Diaconessenhuis in Meppel, eind 2012. Het aantal bevallingen per jaar was in Meppel te weinig om de kwaliteit van de verloskunde-afdeling te waarborgen.