Staphorster verjaarspartijtje helpt Gambia

Staphorst - Dames in Gambiaanse klederdracht en in authentieke Staphorster kleding liepen rond op het verjaardagsfeest van Klaas Talen. Het feest was bij Waanders.

De Staphorster werd 65 jaar en hij is ook de voorzitter geworden van de kersverse Stichting Staphorst helpt Gambia. Hij had al zijn gasten gevraagd om hem geen cadeaus te geven, maar om geld te stoppen in een grote ton.

Het werd vrijdagavond een feest, waarin niet de jarige centraal stond, maar het goede doel. Talen, een bekende Staphorster, kreeg geen geschenken. De gasten gooiden hun enveloppen met inhoud in de ton. Bestuursleden Auktje Alssema en Geke Kroes droegen de traditionele Gambiaanse klederdracht. Samen met de dames die in Staphorster kledij liepen, leverde het een kleurrijk beeld op. Trainer Jan van Raalte van VV Staphorst kwam aanzetten met zakken vol voetbalschoenen, bestemd voor de jeugd van de basisschool in Serekunda, die de stichting nu ondersteunt. In de school staan al naaimachines uit Staphorst, computers en het schoolmeubilair is met Staphorster hulp (CNS) aangeschaft. Heel wat meisjes leerden al naaien, waardoor ze geld kunnen verdienen en zichzelf kunnen bedruipen. Dat is het uiteindelijke doel van Staphorst Helpt Gambia: zorgen dat jongeren, maar ook volwassenen een baan kunnen vinden of een bedrijfje kunnen starten. Zo begon ook iemand een winkeltje: Staphorst Fashion. Kleding uit Staphorst is daar te koop. De ondernemer en zijn gezin kunnen ervan leven. Staphorsters zetten zich al dik zes jaar in voor Gambia. Het begon met een zonvakantie. Een Staphorster echtpaar kwam in contact met Momodou, die ze als gids rondreed. Andere Staphorsters volgden. Momodou reed ook hen rond. Toen bleek in wat voor schrijnende armoede hij en zijn familie woonden, besloten ze wat te doen. Staphorsters Jenny Dunnink en Auktje Alssema zamelden geld in voor een nieuw huis voor Momodou en ze zorgden voor een eigen auto, zodat hij met een eigen bedrijf mensen kan rondrijden. Momenteel houdt de stichting zich bezig met een school. Schoolspullen, meubilair, het complete dak van het gebouw, alles komt uit Staphorst. De toiletgebouwen werden gebouwd met de opbrengst van het boek Van timmerman tot burgemeester, dat Joop Alssema vorig jaar presenteerde. Doel is nu de school uit te bouwen met vier lokalen, zodat jongens en meisjes totdat ze een jaar of 16 zijn les kunnen volgen. ‘Deze klus is zo omvangrijk dat we besloten om er een stichting van te maken’, licht de kersverse voorzitter toe. Een nieuwe website van de stichting gaat binnen nu en een paar weken online.