Medewerkers stembureau krijgen training

Meppel - In het kader van de Provinciale Staten en de Waterschapsverkiezingen vinden er diverse trainingen plaats voor stembureauleden. Tijdens de training wordt er uitleg gegeven over hoe alles in zijn werk gaat tijdens het stemmen.

De trainingen worden gegeven in het stadshuis in Meppel. Annemarie Mous, kwaliteitsadviseur in basisregistraties, opent de bijeenkomst. Samen met Sipke Stelma, GBA specialist bij de gemeente Meppel, organiseert ze de verschillende trainingen gedurende de week. Tijdens de trainingen wordt er naast informatie, verschillende casussen gegeven. ‘Hierdoor kunnen de stembureauleden oefenen en ervaren hoe het is’, aldus Sipke Stelma.

Vrijwilligers

In totaal waren er negentien vrijwilligers aanwezig bij de bijeenkomst. Dinie Bakker is al vanaf de jaren tachtig stembureaulid. Toentertijd werd ze gevraagd om mee te werken aan het verwerken van de stemmen. ‘Vroeger was het heel anders. Er waren onder andere geen bijeenkomsten, nu wel’, zegt ze. ‘Ik vind het leuk aan het werk om verschillende mensen te zien op één dag.’

Ook Fokke de Vries is een vrijwilliger. Op 18 maart zit hij voor de vierde keer achter een stembureau in Meppel. ‘Ik heb er ervaring mee, dus ik weet al hoe het in zijn werk gaat.’ Tijdens de bijeenkomst wordt duidelijk gemaakt dat er bij alle kiezers om het identiteitsbewijs gevraagd moet worden. 'Dat was vroeger niet het geval', aldus Dinie Bakker. Daarnaast kan er tegelijkertijd gestemd worden voor de Provinciale Staten en de Waterschapsverkiezingen.

Stemselfie toegestaan

De selfie of de stemfie is toegestaan. De stemfie of de selfie houdt in dat de kiezer een foto maakt van zichzelf met het ingevulde stembiljet. Het is enkel niet toegestaan om een foto te gebruiken met de redenen om stemmen te ronselen of om andere kiezers om te kopen. Het stembureau treedt in zo’n geval op.

Op woensdag 18 maart worden de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen gehouden.