Ernest Mol prolongeert NK-titel Vuistbijl Maken

Diever - De kop is eraf voor het OERmuseum in Diever. Zaterdag vonden met het NK Vuistbijl Maken en de eerste Vondstendag de eerste activiteiten plaats in het nieuwe jaar. Op 2 april start het seizoen het. Dat wordt de nieuwe expositie geopend.

Van heinde en verre waren de tien vuistbijlmakers zaterdag naar de Brink in Diever gekomen om deel te nemen aan de tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Vuistbijl Maken. Onder toeziend oog van Jaap Beuker, hoofd-conservator van het Drents Museum en een autoriteit op het gebied van vuursteen, gingen de deelnemers aan de slag. Zeker geen eenvoudige opgave, zo merkte één van de deelnemers op terwijl belangstellenden in kleine afstand toekeken welke technieken er bij het maken van een vuistbijl worden gebruikt.

Techniek

Volgens Bart Friso van het OERmuseum, tot voor kort bekend als het Archeologisch Centrum West-Drenthe, wordt voor het maken van vuurstenen bijlen een techniek gebruikt die al tienduizenden jaren geleden veel werd toegepast. In de praktijk betekende dit zaterdag dat de deelnemers met gereedschap dat Neanderthalers ook gebruikten, in twee uur tijd uit vuursteen dat harder is dan staal een vuistbijl moesten produceren. Met een techniek die tegenwoordig alleen nog door liefhebbers van vuursteen bewerken wordt gebruikt. Bijvoorbeeld door de leden van de Vereniging van Archeologische Experimenten en Educatie.’

Na twee uur zwoegen was het aan Beuker om bekend te maken wie dit jaar met de titel naar huis mocht gaan. Opnieuw Ernest Mols, in 2014 ook winnaar, werd gekroond tot nationaal kampioen. Op de tweede plaats achter de beste vuistbijlmaker van 2015 eindigde Ruud van Minnen uit Muiderberg. Henk Paas uit Assen behaalde brons. Tegelijk met het NK Vuistbijl Maken hield het OERmuseum zaterdag ook een ‘vondstendag’ gehouden. Ook ditmaal leverden de belangstellenden weer veel, oude voorwerpen aan om te laten beoordelen op oudheid en echtheid. De deskundigen kregen weer stenen, scherven en andere vondsten onder ogen. Ook dit jaar kwamen veel mensen langs met bijzondere voorwerpen.

Het seizoen in het Dieverse OERmuseum dat zich nog meer gaat richten op kinderen, start op donderdag 2 april. Dan wordt de nieuwe expositie ‘Archeologische parels van Westerveld’ geopend. Vanaf dan zijn er onder de noemer ‘Drenthe getekend’ ook werken van Otto Dicke in het OERmuseum te bewonderen.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!