Lagere opkomst in Meppel voor staten, hogere voor het waterschap

Meppel - De Meppeler belangen worden de komende vier jaar in de Drentse staten behartigd door Rudolf Bosch (PvdA), Klaas Neutel (CDA), Louise Smits (SP) en Hans Kuipers (GroenLinks).

Net voor twaalf uur maakte burgemeester Jan Westmaas gisteravond in de hal van het Stadhuis de uitslagen van de provinciale statenverkiezingen en van de verkiezingen voor het algemeen bestuur van het waterschap Reest en Wieden bekend. Meppel volgt het landelijke beeld met een lagere opkomst dan in 2011: van 60,3% naar 51,6% nu.

De grote verliezers zijn ook in de gemeente Meppel de partijen van de regeringscoalitie VVD en PvdA. De PvdA zakt in Meppel ver terug van 23,7% naar 13,9%, de VVD van 20,1 naar 16,5%. De winnaars in Meppel zijn de SP (9,9 naar 12,9%), D66 (7,6 naar 11,6%), de ChristenUnie (van 6,7 naar 8,3%) en GroenLinks (van 5,7 naar 6,3%). Ook 50Plus steeg van 1,82 naar 3,8%.

Het CDA verloor licht en ging van 13,4 naar 12,9% van de stemmen. De PVV ging licht terug van 9,6 naar 9,1% van de stemmen. Twee splinterpartijen, Sterk Lokaal en Senioren Belang Noord, behaalden respectievelijk 1,9 en 1,5% van de stemmen.

Klaas Neutel

Het Nijeveense statenlid Klaas Neutel, zesde op de CDA-lijst, maakt zijn rentree in het Provinciehuis in Assen. Hij is tevreden met de uitslag, maar zit nog steeds een beetje in spanning. 'Iemand kan met voorkeurstemmen worden gekozen. De verwachting is dat het CDA deel gaat uitmaken van het college en dan schuif ik automatisch door. Het is echter veel leuker als je rechtstreeks bent gekozen dan als je eerst in de wachtkamer moet plaatsnemen,' aldus Neutel die vanochtend de uitslagen-uitzending van RTV Drenthe bijwoonde, maar alweer op zijn school CBS De Wel in Nijeveen achter het bureau zit.

Waterschap

De verkiezingen voor het waterschap Reest en Wieden zijn in Meppel gewonnen door de Algemene Waterschapspartij van lijsttrekker Arja Doornbos met 20,2% van de stemmen, gevolgd door de VVD met 16,3% van de stemmen. Water Natuurlijk scoorde 15,3%, het CDA 14,8%, de PvdA eveneens 14,8%, de ChristenUnie 8,8% en 50Plus 7,5% van de stemmen. De opkomst in de gemeente Meppel was 49,2%, een duidelijke stijging door de koppeling met de provinciale verkiezingen. De opkomst vier jaar geleden was via briefstemmen in het gebied Reest en Wieden 29,4%.

De lokale bestuurders die de 23 stembureaus in Meppel bemanden, analyseerden na de telling van de stemmen in het Stadhuis de voorlopige uitslag die op grond van exit-polls was bekend gemaakt. Het is duidelijk dat de regeringscoalitie van VVD en PvdA met de constructieve oppositie van D66, ChristenUnie en SGP geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer. Voor een meerderheid zal de coalitie moeten aankloppen bij GroenLinks of het CDA. Partijleider Sybrand Buma heeft vooralsnog in de debatten de boot afgehouden. Overigens heeft het CDA de afgelopen twee jaar de kabinetsvoorstellen in negentig procent van de gevallen gesteund.

Grootste klap

De grootste klap kreeg de PvdA te verwerken in Groningen dat decennialang bekend stond als het rode bolwerk. Oud-europarlementariër voor de PvdA Thijs Berman woonde de verkiezingsavond in Meppel bij. Het ging er een stuk rustiger aan toe dan in een land als Afghanistan waar hij namens de Europese Unie als verkiezingswaarnemer optrad. Hij werd in Kaboel in zwaar beveiligde colonnes en met een kogelvrij vest aan rondgereden. 'Dan gaat het er hier in Meppel veel gemoedelijker aan toe,' lachte hij. Volgens Berman kan het kabinet effectief blijven regeren dankzij gelegenheidscoalities in de Eerste Kamer.

Lees ook: Uitslagen Provinciale Statenverkiezingen Drenthe