PvdA likt de wonden

Diever - Op basis van de verkiezingsuitslag, levert Westerveld de komende jaren twee statenleden. Dick Dijkstra op plaats 2 namens het CDA en Maaike Bakker op plek 7 voor de PvdA, lijken hun zetel in de de Provinciale Staten veilig gesteld te hebben.

Niet alleen in Drenthe, maar ook in Westerveld was de PvdA woensdag de grote verliezer van de Provinciale Statenverkiezingen. Behaalde de partij van lijsttrekker Ard van der Tuuk in 2011 in Westerveld nog 24,4 procent van de uitgebrachte stemmen, woensdag was dit nog maar 16%. Verlies was er ook voor de VVD (-2,1 procent), maar de liberalen blijven met 23,4% van de stemmen ook in Westerveld wel de grootste partij.

Grote winnaar in Westerveld werd D66. Veroverde die partij in 2011 in Westerveld nog maar 6,4% van de stemmen, woensdag was dat 10,5 procent. Winst was er ook voor de SP (0,4%), ChristenUnie (1,3%), GroenLinks (0,8%) en 50PLUS (2,8%). De nieuwe partijen Sterk Lokaal en Senioren Belang Noord, behaalden in Westerveld respectievelijk 1,7 en 1,3 procent van de stemmen.

Maaike Bakker uit Diever is een dag na de voor haar partij PvdA dramatisch verlopen verkiezingen, ‘enorm teleurgesteld’.  ‘Maar wij zagen het natuurlijk wel aankomen.’  De inwoonster van Diever vindt het niet terecht dat de PvdA in Drenthe zo is afgestraft door de kiezers. ‘Uit onderzoek is gebleken dat de inwoners van Drenthe het gelukkigst zijn van heel Nederland. Sinds 1946 heeft de PvdA in Drenthe bestuurlijk verantwoordelijkheid genomen. Dan hebben we toch wel iets goed gedaan, toch?’ Bakker die op plaats 7 stond op de lijst van de PvdA, verwacht wel dat ze terugkeert als Statenlid. ‘Wij hebben zeven zetels. We moeten even afwachten of we in de coalitie of oppositie komen en hoe het met de voorkeurstemmen zit, maar ik ga er vanuit dat ik terugkeer. Dat ambieer ik ook. De afgelopen vier jaar heb ik ontzettend veel geleerd, de komende vier jaar wil ik oogsten.’

Jan Bloemerts uit Lhee, 14e op de lijst van de VVD, heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de verkiezingen. ‘Wel de grootste van Drenthe, maar wel met een stevig verlies van twee zetels. Maar door de uitslag van deze Statenverkiezingen is Drenthe wel blauw gekleurd, net als Westerveld.’ Dick Dijkstra uit Diever zag zijn partij het CDA ‘stabiel blijven’ en in Westerveld licht groeien. ‘Er heeft zich een forse verschuiving voorgedaan in het Drentse. We wachten de onderhandelingen af, maar het is geen geheim dat wij graag in de coalitie willen’, aldus de inwoner van Diever. Mocht dat gebeuren, dan kan Dijkstra als 2e op de CDA-lijst doorschuiven naar de plek van fractievoorzitter. ‘Henk Jumelet is kandidaat voor het CDA om gedeputeerde te worden. Dan komt inderdaad de plek van voorzitter vrij. Maar wie dat wordt, is nog niet aan de orde. Dat komt vanzelf ter sprake.’

Overigens lag ook in Westerveld het opkomstpercentage aanzienlijk lager dan in 2011. Toen kwam nog ruim 67 procent van de kiegerechtigen naar de stembus, woensdag was dat iets meer dan 56%.