SGP zorgt voor stemwonder in Staphorst

Staphorst – De gemeente Staphorst heeft een unicum te pakken. Dat de SGP de grote winnaar zou worden, dat is geen nieuws, maar dat de partij meer stemmen in absolute aantallen trok dan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, dat is wel heel bijzonder.

Het betekent feitelijk dat iedere SGP’er die mobiel was in Staphorst, is gaan stemmen.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar kreeg de SGP in Staphorst 2898 stemmen, verdeeld uiteraard over de hele gemeente. Woensdag kleurden zelfs 2981 mensen het rondje van de SGP rood. Dat is heel bijzonder, zeker als je in ogenschouw neemt dat de opkomst veel lager was. Bij de gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst zo’n 80 procent, gisteren was dat 64,7 procent.

In 2011 nam 73,4 procent van de kiesgerechtigden in Staphorst het rode potlood ter hand bij de provinciale verkiezingen. De dalende trend is dus ook in Staphorst ingezet, een gemeente die altijd hoog scoort.

Trouwe achterban

De lagere opkomst lag dus niet aan de SGP’ers, die in Staphorst dus allemaal naar het stembureau kwamen. ‘Heel bijzonder’, vindt ook Lubbert Talen, fractievoorzitter van de SGP in Staphorst. ‘Dat geeft maar weer eens aan hoe trouw onze achterban is. Dat is een kenmerk van onze partij: je gaat altijd stemmen. SGP’ers nemen hun verantwoordelijkheid. Dat is mooi om te zien en dat is ook iets om dankbaar voor te zijn.’

Hoe bijzonder het is dat de SGP zelfs steeg in het aantal stemmen bij een lagere opkomst, geven de cijfers van de andere grote partijen in Staphorst aan. Bij gemeenteraadsverkiezingen van vorig kreeg de ChristenUnie 2190 stemmen, woensdag waren dat er 1433. Bij het CDA, ook groot in Staphorst, zeggen de cijfers nog meer. Vorig jaar won de partij flink tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De partij kreeg toen 2372 stemmen. Een monsterzege. Tijdens de provinciale verkiezingen kwamen er niet meer dan 1041 CDA’ers naar de stembus. In relatieve zin wonnen CDA en CU wel een fractie ten opzichte van de provinciale verkiezingen van vier jaar geleden.

Gehalveerd

De PvdA verloor zwaar in Staphorst. In vergelijking met de provinciale verkiezingen in 2011 werd de partij bijna gehalveerd. De VVD verloor ook, maar niet zo dramatisch. Dat heeft wellicht te maken met Regien Courtz, afkomstig uit Rouveen, die behoorlijk campagne voerde in de gemeente waar ze opgroeide.
Lokaal Overijssel deed voor het eerst mee in deze provincie, maar het draaide uit op een teleurstelling: geen zetel in de staten. Lokaal Overijssel komt voort uit lokale politieke partijen. IJhorst was met de ondernemers Alex Dekker en Greetje Kroonenburg hofleverancier voor de lijst. Alex stond op 9, Greetje op plek 13.

‘Ik ben wel teleurgesteld’, zegt Alex Dekker in een reactie. ‘Ik had er meer van verwacht, ook omdat wij nou juist de mensen uit de dorpen en steden in Overijssel een stem wilden geven. Die worden onvoldoende gehoord. Iedereen koos toch weer traditioneel.’

In Staphorst kreeg Lokaal Overijssel 139 stemmen.

Door Eelco Kuiken