Jippe Hoekstra presenteert tweede roman

Rouveen - Een ambitieuze student negeert zijn homoseksuele gevoelens, want hij wil carrière maken en de politiek in. Hij trouwt met een goede vriendin, ze krijgen kinderen. Hij wordt uiteindelijk wethouder en later ook nog burgemeester.

De politicus bezwijkt uiteindelijk voor een man en komt uit de kast. Met alle gevolgen van dien. De liefde voor zijn kinderen houdt hem op de been.

Het is in het kort de inhoud van de tweede roman ‘Een kamer in Jirnsum’ van Jippe Hoekstra (74) uit Rouveen. De oud-fractievoorzitter van de PvdA in Staphorst schreef het boek net als zijn debuutroman ‘Vorig jaar zomer’ onder het pseudoniem Peter J. Lagrouw. Hoekstra was van 2010 tot en met 2014 fractievoorzitter van de PvdA in Staphorst.

Pseudoniem

De Rouvener publiceerde zijn eerste roman die gaat over homoseksuele gevoelens van een knaap die op het Friese platteland woont, pas toen zijn politieke einde aanstaande was, anderhalf jaar geleden. ‘Je zou kunnen zeggen dat ik voor de tweede keer uit de kast kom’, zei Hoekstra toen. Hij loopt niet met zijn vriend hand in hand door het dorp, maar dat zou hij naar eigen zeggen ook niet met zijn vrouw doen. Sommige dingen zijn privé. De schrijver was tien jaar getrouwd met een vrouw. Hij heeft een zoon en een dochter. Voor zijn romans gebruikt Hoekstra de naam Peter J. Lagrouw. ‘Ik wil niet de schrijvende politicus zijn.’

Mensen vragen wel eens aan hem of hij tegenwerking ervaart of dat mensen hem negeren of discrimineren in het behoudende Staphorst. Niets van dat alles. De houding is neutraal. Niet positief, niet negatief en zijn politieke collega’s repten er ook nooit over, terwijl iedereen precies wist hoe het zat. ‘Ik zat als politicus in de raad, niet als homo.’

‘Vorig jaar Zomer’ is het verhaal over twee jonge homo’s in Friesland uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hoekstra beschrijft de ontdekkingstocht van het mannelijk lichaam vrij expliciet. Je kijkt door de ogen van een jongen die andere jongens soms zeer aantrekkelijk vindt. Dat was toch gek in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Zijn tweede roman ‘Een kamer in Jirnsum’ gaat weer over homoseksualiteit.

Ontluikende gevoelens

De tweede roman, ‘Een kamer in Jirnsum’, beschrijft het leven van een jonge student uit een eenvoudig milieu. Hij is erg ambitieus. Sterk geïnteresseerd in de politiek wordt hij op 18-jarige leeftijd lid van de PvdA. Hij is bang voor zijn ontluikende homoseksuele gevoelens. Buiten een eenmalige, opwindende seksuele ervaring in zijn pubertijd, die een grote indruk op hem maakte, lukt het de hoofdpersoon om lang in de kast te blijven. In zijn tijd als dienstplichtig reserveofficier wordt hij voortdurend aan verleidingen blootgesteld, maar hij bezwijkt er niet voor. De hoofdpersoon trouwt met een goede studievriendin uit liefde, maar ook omdat het zo hoort. Van de intieme momenten kan hij niet echt genieten. Hij wordt leraar aardrijkskunde en maatschappijleer aan de opleiding voor onderwijzers in Alkmaar. Ze krijgen kinderen, een dochter en een zoon.

In Alkmaar wordt de hoofdpersoon in het boek van Hoekstra ook politiek actief: eerst als raadslid, daarna als wethouder. Zijn verlangen naar een man wordt alleen maar sterker en de onrust duurt voort, zijn twijfel over de houdbaarheid van zijn huwelijk ook. Onverwacht ontmoet hij tijdens een studieweekend een homoseksuele collega-docent. Een stoere, mooie man. Liefde op het eerste gezicht! Zo komt hij als veertigjarige eindelijk uit de kast.

Einde huwelijk, maar de nieuwe relatie blijkt hem niet te bieden wat hij zocht. Hij solliciteert als burgemeester van een Groningse gemeente, wordt daar benoemd, maar zijn vriend ziet een verhuizing naar het noorden niet zitten. Ze gaan uit elkaar, maar enige tijd later wordt hij opnieuw verliefd. Op een jonge, heel aantrekkelijke man die het helemaal ziet zitten met hem . Ze gaan een dagje uit naar Amsterdam, maar daar worden ze belaagd door een tweetal potenrammers. Hij wordt knockout geslagen en beroofd. De volgende morgen staat in een landelijk dagblad: ‘Burgemeester door homohaters het ziekenhuis in geslagen!’

‘Het boek is niet autobiografisch. Ik heb eigen ervaringen gebruikt, maar ook die van vrienden en bekenden’, zegt Hoekstra. De romanschrijver, oud-raadslid, oud-gedeputeerde van de provincie Utrecht, kunstschilder, dichter, scenarioschrijver en creatieve duizendpoot, woont al bijna 20 jaar met zijn vriend met - wie hij al 26 jaar samen is - in een boerderij in Rouveen.

‘Een kamer in Jirnsum’,174 pagina’s, ISBN: 9789402132038, is gepubliceerd via het self-publishingplatform Brave New Books. Het boek is te koop bij www.bol.com/bravenewbooks en te bestellen bij de boekhandel. Prijs: € 18,50.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!