‘Tweede helft? Halve prijs!’

Dwingeloo - Een man met een rijke historie en een bevlogen Rotterdamse tongval.

In de bestuurskamer van ‘zijn’ vv Dwingeloo praat Jan van Beek vol enthousiasme over zijn verleden. Geboren in Rotterdam, maar inmiddels al bijna 70 jaar woonachtig in Dwingeloo. Jan, een bekendheid in het dorp, is vrijwilliger in hart en nieren.

Op de foto zien we Jan in zijn entreehokje. Bij alle thuiswedstrijden is hij hier te vinden. Al ruim 55 jaar rust de verkoop van entreetickets voor supporters in zijn handen. ‘Niemand komt erlangs zonder te betalen, ik zie alles. Ik lijk misschien streng, maar dit doe ik niet voor mezelf’, stelt Van Beek. ‘Vaak komt er vlak na rust nog volk dat het sportpark wil betreden. Gratis denken ze. Bij mij niet. Een halve wedstrijd is de helft van de prijs. Het entreegeld is voor de vereniging, niet voor mij’, vult Jan aan.

Dit typeert de belangeloze inzet van deze vrijwilliger. Niet alleen de entreegelden zijn in het beheer van deze Rotterdamse Dwingeler. Door weer en wind gaat Jan ook al ruim vijftig jaar op zijn fiets het dorp door, om contributiegelden en donateurkaarten op te halen. ‘Ik vind het heerlijk om te doen, waarom niet?’, reageert hij nuchter op de vraag waarom hij vrijwilliger is geworden. ‘Je rolt er eenmaal in, daarna gaat het vanzelf.’

Jan van Beek is helder: hij herinnert zich de goede oude tijd in het dorp als de dag van gisteren. De volontair praat breeduit over zijn voormalige werkgever Philips, de melkwagen in het dorp en zijn liefde voor de grote trom. ‘Net zoals vv Dwingeloo hoort muziekvereniging UDI bij mijn leven, hier speel ik de grote trom. Ik ben er altijd bij, verstek laten gaan zit niet in mijn aard. Ik wil nog jaren door, aan stoppen denk ik niet’, aldus de man in het entreehokje. Jan van Beek is en blijft een vrijwilliger om op te bouwen.