Toekomst Zuideinde 76 gloort als ‘collegehotel’

Meppel – Het monumentale schoolpand, Zuideinde 76, krijgt mogelijk een nieuwe toekomst als hotel, restaurant, zorghuisvesting én zorgsteunpunt.

Op het tegenoverliggende sportveld kunnen woningen en appartementen gebouwd worden. De eerste planopzet voor de bijzondere binnenstadslocatie aan de Marijkestraat maakt een goede kans. De initiatiefnemers van de ontwikkeling op Zuideinde 76, krijgen van B&W zes maanden de tijd om de haalbaarheid te onderzoeken en de plannen uit te werken.

Onder de titel ‘Huis Zuideinde Meppel’ onderzoeken ontwikkelaars Keur Vastgoed, De Boer Management & Beheer en Pathuis en Partners de mogelijke herbestemming van de voormalige school van Stad & Esch en het naastliggende sportterrein aan de Prinses Marijkestraat. Sebastiaan Dam, huisarts in Meppel, trad als adviseur in de zorg toe tot de initiatiefgroep.

De nieuwe toekomst van Stad & Esch Zuideinde gaat namelijk hand in hand met het ‘nieuwe wonen’. Het nieuwe wonen gaat uit van een goede woonomgeving met voorzieningen en zorg op afroep. Henk Keur: ‘We merken dat steeds meer mensen, voornamelijk senioren, zoeken naar een vertrouwde woonplek om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zij zoeken naar diverse comfortdiensten en zorg. Zonder dat zij het gevoel hebben in een zorgcomplex te wonen. Ook bij een groeiende zorg- of hulpvraag kunnen bewoners in hun eigen huis blijven wonen.

Sportvelden

Op de sportvelden aan de Marijkestraat is plaats voor grondgebonden woningen en appartementen. We denken aan de bouw van hofjes, die in stijl aansluiten bij de bestaande woningen aan bijvoorbeeld het Beatrixplantsoen. De bewoners maken ook gebruik van de voorzieningen die in het oude schoolgebouw in gebruik zijn. Zoals het hotelrestaurant, de keuken en het steunpunt. We denken helemaal weg uit de zorgsfeer.’

In het nieuwere gedeelte van het schoolcomplex (de vroegere Zuiderschool), zien de initiatiefnemers mogelijkheden voor ouderenhuisvesting van bewoners met een grotere zorgvraag. Het monumentale deel van Zuideinde 76 reserveren de ontwikkelingspartners Bert Pathuis en Henk Keur voor een hotel van ongeveer zeventig kamers. ‘De initiatiefgroep is in overleg met gegadigden uit de horecawereld over de commerciële invulling van de hotel- en restaurantfunctie.’

De stad Meppel is volgens het Toeristisch Recreatief Ontwikkelingsplan een ‘witte vlek’ als het gaat om hotelaccommodatie. Er is nauwelijks gelegenheid voor kwalitatief goede overnachtingen. ‘Over het nieuwe concept van ‘collegehotel’ in combinatie met aparte onderdelen wonen en zorg, zijn we heel enthousiast. Nu is het zaak om nog meer enthousiaste ondernemers te vinden die mee willen doen. De directie van Schouwburg Ogterop ziet mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst, maar is niet betrokken bij de realisatie van het plan,’ meldt Henk Keur.

Overeenkomst

Het plan bestaat uit een combinatie van wonen, zorg, dienstverlening, hotel en cultuur. De initiatiefnemers hebben het leegstaande gebouw al langer op het oog, bekende vastgoedbelegger Bert Pathuis. Het idee werd in september 2014 al uit de doeken gedaan aan gemeentebestuur van Meppel. Wethouder Roelof Pieter Koning: ‘Een dergelijke uitwerking heeft een toegevoegde waarde voor het centrum van Meppel. Het college heeft begin dit jaar de randvoorwaarden waaronder de gemeente bereid is de ontwikkeling te faciliteren vastgesteld.

De gemeente en de initiatiefnemers bekrachtigen hun samenwerking en leggen dit vast in een intentieovereenkomst. Na het haalbaarheidsonderzoek neemt het college een principebesluit over de ontwikkeling van de locatie. Als dit besluit positief is worden de plannen concreter uitgewerkt. Op dat moment worden ook de buurt, omwonenden en mogelijke andere belanghebbenden betrokken bij de verdere planvorming en uitwerking.
 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!