Volop bedrijf in voormalige Uffelter schaapskooi

Uffelte - Een jaar bivakkeert Jaap Kremer nu met zijn bedrijf Tynyronnen in de oude Holtinger schaapskooi aan de Studentenkampweg in Uffelte.

De kooi kwam in de zomer van 2013 leeg te staan nadat de Holtinger schaapskudde verhuisde naar het nieuwe onderkomen op de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld. Kremer voelt zich ondertussen al helemaal thuis in de natuur aan de rand van het Holtingerveld.

Met de komst van hondentrainer Jaap Kremer, kreeg de oude schaapskooi in Uffelte een nieuwe bestemming. Natuurmonumenten was na de verhuizing van de Holtinger Schaapskudde op zoek naar een nieuwe, zinvolle bestemming voor de kooi en de naastgelegen kapschuur. Gesprekken met Kremer leidden er toe dat de ondernemer, nadat vrijwilligers van Natuurmonumenten eerst de uitgewoonde kooi een grondige opknapbeurt hadden gegeven, de twee gebouwen in gebruik kon nemen. Kremer runt een hondenschool, gericht op het schapen drijven. Daarnaast geeft verzorgt hij puppycursussen, houdt hij zich bezig met probleemgedrag bij honden en verzorgt hij teambuildingsactiviteiten.

Kremer is lyrisch over de locatie in Uffelte. ‘Dit biedt zoveel mogelijkheden. Alleen de omvang al van het trainingsveld, zo’n drie hectare. Maar ook de ruige stukken in het veld. Perfect voor het trainen van de honden. Die moeten leren ook in die omgeving schapen te zoeken en bij elkaar te houden.’ Waar veel collega’s van Kremer alleen werken met Border Collies, maakt het Kremer niet uit welk hondenras bij hem in het veld verschijnt. ‘Alle hoedende en drijvende rassen zijn welkom. Dus alle soorten rashonden die bij het hoeden van kuddes worden ingezet. Het maakt mij niet uit. Working Kelpies, Australian Kelpies, Schotse Collies, Border Collies, Shelties, Australian Sheepdogs, Australian Cattle Dogs, Finse Lappenhonden, herders, Moedis’, somt Kremer op.

Combineren

Jaap Kremer heeft altijd een passie gehad voor schapendrijven. Waarom gaat hij dan zelf niet met de kudde de heide op? ‘Ik vind les geven ook heel erg leuk en mensen vinden ook dat ik dat goed kan. Nu kan ik zes dagen per week alles combineren.’ Kremer is vrijwilliger geweest bij de kudde van Appelscha en heeft ook ervaring met het hoeden van schapen in stedelijke omgeving. Dat laatste  zie je steeds vaker. Dan worden kuddes ingezet bij het onderhoud van parken.’ Volgens Kremer die in Uffelte 22 Drentse heideschapen heeft rondlopen, zijn zijn klanten onder te verdelen in verschillende groepen. ‘Je hebt mensen die het schapen drijven willen leren. Daar is echt veel animo voor. En dat zijn niet alleen mensen die de ambitie hebben om herder of hulpherder te worden. Ook particulieren die schapen houden, willen meer leren over de verzorging van de dieren en hoe ze daarbij honden kunnen gebruiken. En dan heb je ook nog de recreanten, mensen die bijvoorbeeld met hun hond mee willen doen aan wedstrijden schapendrijven.’

Op pad

Sharon Boekhout is samen met haar bordercollie Finly één van de cursisten van Kremer. De inwoonster van Echten houdt zich als adviseur Ecologie bij bureau Eelerwoude in Diever bezig met vleermuizen. Het drijven van schapen met haar hond ziet ze dan ook puur als hobby. ‘Ik heb niet de ambitie om schaapherder te worden. Dat is volgens mij een heel zwaar leven. Zeven dagen per week, 24 uur per dag ben je dan met de kudde bezig. Pittig. Nee, ik houd van de natuur en geef mijn hond de uitdaging die zij verdienen. Het is een werkhond en doet alles voor je. Dat is echt prachtig.’

Boekhout is inmiddels een vergevorderde cursist die bij tijd en wijle zelf met de Holtinger Schaapskudde van herder Jelle Kootstra op pad gaat. Onlangs nog samen met een andere cursist van Kremer, Anita Huisman. Ook zij ziet het schapendrijven met haar  Jones puur als hobby. ‘Ik zocht een uitdaging voor mijn hond. Uiteindelijk zijn wij bij het schapendrijven uitgekomen’, vertelt de Witharense. ‘Het is echt heerlijk wanneer je zo vrij rondloopt in de natuur met de honden en de schapen. Echt een prachtige hobby’, zo besluit ze enthousiast.