CDA: ‘VV IJhorst is aan de beurt’

IJhorst – Het CDA in Staphorst wil dat ook het sportcomplex in IJhorst wordt opgeknapt. VV Staphorst krijgt een upgrade, SC Rouveen heeft kunstgras, IJhorst blijft achter.

‘Wij vinden het reëel dat ook bij deze vereniging de velden een upgrade krijgen, zoals dat ook in Staphorst gaat gebeuren.’

Het CDA roept het college op hier werk van te gaan maken de komende maanden. De kans dat het CDA de rest van de raad, behalve de SGP die principieel tegen wedstrijdsport is, meekrijgt is redelijk groot. Punt is wel dat VV IJhorst op zondag speelt. Dat ligt nog altijd gevoelig.

Er ligt echter ook een juridisch probleem. VV IJhorst is - anders dan de collega’s in Rouveen en Staphorst - een private sportclub. Eind jaren tachtig werd met de gemeente notarieel vastgelegd dat Staphorst de vereniging tot 2029 financieel niet steunt. In 1989 kreeg VV IJhorst het huidige complex met een nieuw clubhuis in eigendom.

Daar ging een grondruil en een soap van twintig jaar aan vooraf. Medio jaren zestig verbood Staphorst dat de club op zondag van het gemeentelijke complex gebruik maakte. Dat gebeurde al twintig jaar, maar de SGP stelde er plots vragen over en de toestemming die er altijd oogluikend was, werd ingetrokken.

Met hulp van velen richtte de club een nieuw eigen complex in, middenin het dorp. In de jaren tachtig had de gemeente dit ‘zondagsveld’ nodig voor een uitbreidingsplan. Toen werd er geruild. IJhorst mocht terug naar de oude gemeentelijke stek met een nieuw clubhuis, betaald door de gemeente, zo werd afgesproken. Dat was in 1989. Toen werd notarieel vastgelegd dat de vereniging veertig jaar lang, tot 2029, geen gemeentelijk geld zou krijgen.

Via een provinciale subsidie kon VV IJhorst in 2012 wel een nieuwe accommodatie in gebruik nemen. De gemeente speelde hierbij ook een positieve rol en ook eerder werd er wel kleinschalig bijgedragen. VV IJhorst is echter altijd een buitenbeetje geweest. Reden: spelen op zondag.