Onderzoek in hoger beroep ABC-moord loopt nog

Leeuwarden - Voor het Gerechtshof Leeuwarden vond vanochtend de pro forma zitting plaats van de hoger beroepszaak tegen Ehsan M. uit Meppel. De inhoudelijke behandeling vindt plaats op 29 oktober.

M. is veroordeeld tot tien jaar cel voor het doden van Jannie de Kruijs-Deen in het verzorgingshuis ABC. Hij heeft daartegen hoger beroep aangetekend. Het openbaar ministerie had acht jaar en TBS met dwangverpleging geëist.

De rechter deelde vanochtend mee dat het politieonderzoek nog steeds gaande is. Het gaat met name om de herkomst van een tweede dna-spoor in het appartement van mevrouw de Kruijs-Deen. Verder wacht het gerechtshof op een psychiatrisch rapport over M.

Het Nederlands Forensisch Instituut voerde het dna-onderzoek uit in de zaak, maar de uitkomst was volgens advocaat Rena Bosma niet overtuigend genoeg. Ze vroeg aan het Hof om een andere deskundige aan te wijzen voor een contra-expertise en dat verzoek werd ingewilligd. De uitkomst komt aan de orde tijdens de behandeling voor het Gerechtshof in Leeuwarden op 29 oktober.

De ABC-moord betreft de verkrachting en moord op de destijds 88-jarige Jannie de Kruijs-Deen in verpleeghuis ABC in Meppel in 2009. Ehsan M. ontkent nog altijd iets met de zaak van doen te hebben.

Lees meer in het dossier.