Spoorkruising bij Zwolle houdt gemoederen bezig

Zwolle - De problematiek rondom het spoor bij Herfte in Zwolle laten ook de Overijselse politiek niet onberoerd. In een motie riepen de SP en PvdA in de Provinciale Staten op om nog eens goed te kijken naar de plannen voor de aanpak van het knelpunt.

De oproep aan Gedeputeerde Staten van Overijssel werd door de overige fracties ondersteund. De PvdA en SP kunnen zich niet vinden in de gekozen locaties voor de spoorkruisingen op de trajecten Zwolle-Meppel en Zwolle-Emmen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld kwam vorig jaar met het plan het spoor rondom Zwolle uit te breiden en te vernieuwen. De reistijd van de Hanzestad naar het noorden zou dan korter worden.

ProRail wil het spoor tussen Zwolle en de kruising bij Herfte verdubbelen. Dit moet er voor zorgen dat de treinen naar Friesland, Groningen en Drenthe elkaar vrij kunnen kruisen. Ze hoeven dan niet meer op elkaar te wachten bij het vertrek.

De spoorvernieuwing tussen Zwolle en Herfte is een onderdeel van het project ZwolleSpoort. Hiervoor wordt 225 miljoen euro uitgetrokken: 119 door het ministerie en 106 miljoen door de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.

De gemeente Zwolle probeert een balans te vinden tussen de belangen van de bewoners en een betere bereikbaarheid van Zwolle. Vanuit Zwolle kunnen reizigers in acht richtingen op de trein stappen. Het is er dan ook druk. Per dag komen er 35.000 mensen op het station en worden er zo’n 850 treinritten gemaakt.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!