Vijf Meppelers aangehouden in verband met drugshandel (video)

Meppel - Vier mannen en één vrouw, allen uit Meppel zijn vanmorgen aangehouden na invallen van de politie bij zes panden. Die invallen zijn onderdeel van een groot ondermijningsonderzoek rondom drugshandel.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

Onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) vonden invallen plaats in onder meer de Jan Mankeshof, de Zuiderlaan, het Theo van Doesburgplantsoen en de seksclub aan de Kolderveense Bovenboer. In totaal werden zeven locaties bezocht, zes in Meppel en een in Groningen. 

Er zijn wapens en verdovende middelen in beslag genomen. Ook werd in het kader van misdaad mag niet lonen beslag gelegd op geld en diverse waardevolle goederen. 

Aanleiding onderzoek

Het ondermijningsteam van de politie is in januari van dit jaar een onderzoek gestart rondom de aangehouden verdachten. In dat onderzoek kwam informatie naar voren over de handel in verdovende middelen. Ook kwamen bij de politie meldingen binnen van drugsoverlast. Daarbij kreeg de politie ook zicht op verschillende panden die een rol spelen rondom de aangehouden verdachten. Het onderzoek was vandaag aanleiding voor de aanhoudingen en de zoekingen.

Aanhoudingen

Tijdens de actie zijn in 6 woningen in de gemeente Meppel en een woning in Groningen zoekingen gedaan. Daarbij zijn vier mannen uit Meppel (26-36 jaar) en een 23-jarige vrouw uit Meppel aangehouden. Alle verdachten zijn ingesloten op het politiebureau voor verhoor. Zij worden verdacht van de handel in harddrugs, witwassen en/of deelname aan een criminele organisatie.

Bij de zoekingen zijn meerdere vuurwapens en een hoeveelheid harddrugs in beslag genomen (precieze hoeveelheid moet nog getest en gewogen worden).

Daarnaast zijn een geldbedrag, financiële en administratieve papieren en computerapparatuur in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op drie auto’s, een motorfiets en een quad.

De politie heeft bij de actie ook geld-, explosieven- en drugshonden ingezet. Bovendien is expertise ingezet van forensische opsporing, digitale opsporing en de landelijke eenheid (DLOS). Daarnaast is er ondersteuning geboden door de FIOD en door zoekteams van Defensie. De zoekteams zijn gespecialiseerd in het doorzoeken van gebouwen en terreinen.

Vervolgonderzoek

De aanpak van ondermijning is vooral gericht op het bereiken van een duurzaam effect. Een (maatschappelijk) probleem wordt aangepakt, waardoor een straat, wijk of regio weer veilig is. Dit onderzoek stopt dan ook niet na deze actie. Het onderzoek naar de groep aangehouden verdachten wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!