Strijd om Wiede Bokaal levert mooi schouwspel op

Wanneperveen - Op het Belterwijde is dit weekend weer gestreden om de Wiede Bokaal.

Van oorsprong was deze wedstrijdserie opgezet als een evenement voor de 16 m²-klasse, maar algauw sloten ook andere klassen zich hierbij aan. Inmiddels staat de Wiede Bokaal al ruim dertig jaar te boek als een van de mooiste wedstrijdseries op zeilgebied.

Dit jaar waren er maar liefst 26 deelnemers in de 16 m²-klasse. Daarnaast waren er twaalf deelnemers in de O-jol-, vijf in de Splash Blue- en drie in de Splash Red-klasse. Met een totaal deelnemersveld van 46 boten werd het al met al een mooi schouwspel op het water.

De weersvoorspelling voor de zaterdag zag er goed uit. De temperatuur was goed en de zon kwam af en toe tevoorschijn, maar voor de zeilers ontbrak de wind. Na een eerste uitstel werd alsnog begonnen aan de eerste wedstrijd. Op het moment van de start stond er nog wat wind, maar naarmate de wedstrijd vorderde nam deze steeds verder af en besloot de organisatie de strijd na ruim een uur af te breken. Het hele wedstrijdveld lag ver uiteen en nog ver van de finish verwijderd te wachten op de wind die maar niet kwam.

In de loop van de middag verbeterden de weersomstandigheden. Er kwam weer wind opzetten en zo werd er alsnog gestart voor de laatste twee geplande wedstrijden. Gelukkig voor de zeilers en de organisatie bleef de wind ditmaal wel waaien en daardoor werden het mooie wedstrijden. De wind draaide behoorlijk en de zeilers die zich op het juiste moment op de juiste plaats bevonden konden goed profiteren van de windschiftingen en bereikten de finish met ruime voorsprong op de rest van het veld.

Variabel

De zondag begon ook weer goed: een lekker windje en een mooie blauwe lucht, met hier en daar een wolkje. De eerste wedstrijdserie begon voortvarend, maar ook nu was de wind erg variabel. Toch kon de openingswedstrijd zonder problemen worden uitgevaren. Direct erop aansluitend verzamelden de boten zich bij het startschip voor de tweede wedstrijd. Ook nu gingen de boten mooi van start, maar na een halfuurtje viel de wind op sommige plaatsen bijna helemaal weg. Terwijl de een lag te wachten op de wind ging een ander die iets verderop zeilde er met een mooi vaartje vandoor, om vervolgens ook weer in een windstilte te varen. Doordat het over het algemeen toch net een beetje bleef waaien en de vloot niet helemaal stil kwam te liggen, kon ook deze wedstrijd met een goed resultaat worden afgesloten.

Na een korte pauze besloot de organisatie om in de loop van de middag de laatste wedstrijd te laten afwerken. Voor de deelnemers was deze van bijzonder belang omdat het slechtste resultaat kon worden geschrapt en daardoor konden boven in het klassement nog behoorlijke verschuivingen plaatsvinden en kon niemand zich dus een slecht resultaat veroorloven. Tijdens deze slotwedstrijd werd gezeild onder de beste omstandigheden van dit weekeinde. Met een lekker lopend windje van 3 beaufort was deze dan ook een mooie afsluiting van een geslaagd weekeinde.

Bij de 16 m²-klasse ging de Wiede Bokaal naar Ewout Krens, die samen met zijn vrouw het beste resultaat neerzette. De eerste prijzen in de andere klassen waren voor Jaap Lijkendijk in de O-jolklasse, Karel Witteveen in de Splash Red-klasse en Brecht van Barneveld in de Splash Blue-klasse.

Biercup

Voor ZV Belterwiede betekent dit echter nog niet dat het materiaal al naar de winterberging kan. Volgend weekeinde staat immers alweer het volgende evenement voor de O-jollen op het programma.

De zogenaamde ‘Biercup’ is een van de grootste evenementen in deze klasse en de verwachting is dat er komend weekeinde rond de 50 deelnemers, onder wie waarschijnlijk ook enkele zeilers uit Duitsland, voor spektakel gaan zorgen.