OM eist in hoger beroep ABC-moord acht jaar cel en tbs

Meppel / Leeuwarden - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep acht jaar celstraf en tbs tegen Ehsan M., die verdacht wordt van de ABC-moord in Meppel in 2009.

De ABC-moord betreft de verkrachting en moord op de destijds 88-jarige Jannie de Kruijs-Deen in verpleeghuis ABC in Meppel in 2009.

M. is in 2013 veroordeeld tot tien jaar cel voor het doden van Jannie de Kruijs-Deen. Hij had daartegen hoger beroep aangetekend. Het openbaar ministerie had acht jaar en TBS met dwangverpleging geëist en ging ook tegen het vonnis in beroep, in de hoop tbs af te dwingen. 

Intrekken hoger beroep

De verdachte van de ABC-moord trekt, op aanraden van zijn nieuwe advocaat Van Zon het hoger beroep in en gaat daardoor akkoord met de eerder opgelegde straf van 10 jaar cel. 

Ehsan M. denkt dat het niet mogelijk is om zijn onschuld te bewijzen. Aanvullend onderzoek door het NFI pakt bovendien in het nadeel van de verdachte uit. 

Op de vraag van de rechter of de verdachte de moord heeft begaan, antwoordt Ehsan M. dat hij hoogbejaarde Meppelse niet heeft omgebracht. 

De president van het gerechtshof kan daarom de beslissing van de verdachte moeilijk begrijpen en vraagt waarom deze zich bij zijn straf neerlegt als hij onschuldig is. Daar heeft de verdachte tot verbazing van de rechtbank geen goed antwoord op. 'U zit 24 uur per dag in de cel dus u hebt tijd genoeg gehad om daar over na te denken', stelt de rechter. 

Eis van OM

Het OM is echter ook in beroep gegaan. Het hoger beroep gaat daarom wel door. Volgens de officier van justitie is de kans op herhaling groot en eist daarom naast een celstraf ook tbs. 

De rechtszaak werd na een schorsing vervolgd met het voorlezen van de verklaring door de dochter van het slachtoffer. 'Woede, verdriet en onmacht spookt 24-uur per dag door ons hoofd. Wij hebben levenslang', zegt de dochter.

Ehsan M, vindt het verschrikkelijk wat de familie heeft meegemaakt maar zegt nogmaals onschuldig te zijn en daarom niets kan uitleggen.

De rechter ziet dat de verdachte emotioneel wordt. 'Verdacht worden van iets dat je niet gedaan hebt in verschrikkelijk', aldus Ehsan, die best begrijpt dat het intrekken van het hoger beroep niet bijdraagt aan een positief idee over zijn onschuld. 

De rechter doet over twee weken uitspraak.      

Lees meer in het dossier.