Meppel opgepoetst voor intocht

Meppel - Het is alsof Meppel zijn zondagse pak aantrekt voor het hoge bezoek dat zaterdag naar de stad komt. Op de pleinen, in de straten en langs de grachten is er sprake van grote bedrijvigheid.

Podia worden opgebouwd voor de evenementen van het omlijstende programma voor en na de intocht van Sinterklaas. De NOS bouwt in hoog tempo een uitvalsbasis op voor de rechtstreekse tv-uitzending van de intocht zaterdag van 12.00 tot 13.15 uur.

Ongerechtigheden worden verwijderd, de stenen bank op het Kerkplein is tijdelijk elders neergezet en de grachten zijn schoongemaakt. Ze zijn al eerder op diepte gebracht, zodat de stoomboot van de Sint en zijn ruim 150 pieten zonder obstakels naar de Prinsengracht kan varen.

Burgemeester Jan Westmaas en voorzitter Ronald Biemolt van het intochtcomité zijn er helemaal klaar voor. Ze concentreren zich op ‘het mooie dat ons allemaal gaat overkomen,’ zegt Jan Westmaas. Voor hem staat één ding voorop: Meppel op de beste manier over het voetlicht brengen.

Invasie

Meppel verwacht een invasie van 35.000 bezoekers. Dit aantal overstijgt de menigten die de binnenstad tijdens het zomerspektakel Mokum in Meppel aandoen. Dan komen er 20.000 tot 25.000 mensen naar de stad. Alles is onder controle, benadrukt Westmaas. Wie zijn ogen in de binnenstad goed de kost geeft, ziet her en der camera’s hangen. In het commandocentrum houdt Interstage-directeur en veiligheidcoördinator Gino Spijkerman met zijn mensen de binnenstad scherp in de gaten. Er kan geen stap worden gedaan zonder dat deze wordt gezien door de mensen van de beveiliging. Naast de politie worden ook professionele beveiligers ingeschakeld. Verder zijn vele stewards, meest vrijwilligers, in touw. Ronald Biemolt schat dat komende zaterdag ruim vijfhonderd vrijwilligers zich inzetten voor een onvergetelijk volksfeest.

De voorwaarden voor het grootse kinderfeest zijn goed ingevuld, alle scenario’s bestudeerd. Westmaas: ‘De binnenstad is niet anders ingericht dan bij welke andere grote evenementen. Voorop staat dat iedereen welkom is.’ Dat geldt ook voor demonstranten voor en tegen zwarte piet. De geluiden over de komst van busladingen actievoerders houden aan, maar de burgemeester wordt er niet nerveus van. Hij heeft met de voormannen van de actiegroepen goede gesprekken gevoerd. Ze hebben hem verzekerd dat het kinderfeest niet wordt verstoord.