Liveblog: Landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel (blog gesloten)

Meppel - Sinterklaas zet vandaag, zaterdag 14 november om 12.00 uur voet op Nederlandse bodem. De landelijke intocht vindt dit jaar plaats in Meppel. Kijk mee met onze webcam en volg alle gebeurtenissen in dit liveblog.

Na het bekijken van een optreden van Ellen den Damme op de Groenmarkt arriveert Sinterklaas rond 13.10 uur op het Kerkplein in Meppel. Hij wordt toegesproken door de Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar. De kinderen zingen de Sint toe. Sinterklaas viert het feest nog even mee en maakt zich op om het land in te trekken. 

Terwijl Sinterklaas nog geniet van een optreden van Scala over de Meppeler Muggen op het drijvende podium in de nieuwe Prinsengracht, trekken rond 13.00 uur honderden bezoekers van de landelijke intocht alweer naar het station. 

Sinterklaas passeert de demonstranten voor het Kollektief op de Prinsengracht en daar wordt het wat onrustiger. Er is een hoop geschreeuw. ook de tegenstanders van de demonstratie tegen zwarte piet beginnen zich te roeren. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet staan tegenover elkaar langs route. 

Sinterklaas is rond 12.45 uur eindelijk herenigd met zijn trouwe viervoeter Americo. Hij maakt zich op voor de tocht door de binnenstan, met als eindbestemming het Kerkplein. Het is een drukte van belang langs de Heerengracht, waar onze webcam beelden toont van Sinterklaas op zijn schimmel Americo. 

Burgemeester Jan Westmaas heet de goedheiligman rond 12.30 uur van harte welkom in Meppel. 'Fantastisch dat u ondanks wat er gebeurt in de wereld, de kinderen weer het vertrouwen geeft'. 'We er vandaag een fantastisch feest van maken'. 

Sinterklaas zet rond 12.15 uur voet op Nederlandse bodem. 

Het is 12.00 uur: Het Sinterklaasjournaal is begonnen. De kinderen in Meppel moeten nog een kwartiertje geduld hebben. De spanning loopt op! 

Er worden gerbera's uitgereikt langs de route. Ook de demonstranten krijgen een bloemetje aangeboden. 

Rond 11.45 uur stelt zich ook de Franse cameraploeg langs de route op. 'Het is zo surrealistisch om hier te zijn', zegt de Franse verslaggeefster van publieke zender France O. Ze is hier met cameraman voor intocht. Franse ploeg komt voor discussie over zwarte piet. Ze begint iets te begrijpen over de traditie, maar haar gedachten zijn in Parijs.

De demonstranten trekken om 11.30 uur naar Het Kollektief aan de Prinsengracht. Het vak is echter nog lang niet vol. De complete vaderlandse pers stort zich op het handje vol demonstranten. 

Rond 11.00 uur zwelt de stroom bezoekers van de landelijke intocht behoorlijk aan. Langs de grachten ontstaan al flinke rijen met enthousiaste bezoekers. Op enkele uitgiftepunten worden duizenden gerbera's aan het publiek uitgedeeld. De weersverwachtingen zijn gunstig: het is droog, er staat een matige wind en het is 10 graden. 

Inmiddels zijn ook de demonstranten tegen Zwarte Piet onder politiebegeleiding in bussen op weg naar Meppel. 

Tijdens de persbriefing blijkt dat er over het grootste kinderfeest van Nederland een grote schaduw hangt door de aanslagen in de Franse hoofdstad, waarbij vrijdagavond 120 doden vielen. Gemeentevoorlichter Leo Weterings verwees tijdens de briefing naar de woorden de Koning: 'De gedachten van de inwoners van Nederland zijn bij mensen in Parijs'.

Het is om 10.00 uur al lekker druk op het station in Meppel. De 12 politieagenten en de 5 verkeersregelaars hebben ondanks de drukte weinig te doen. Tientallen volwassenen en kleine Pietjes stromen uit de treinen. Een vrolijke stoet loopt naar het centrum. Het is droog en niet heel koud. De kinderen zingen al liedjes en hebben er duidelijk zit in. 

Bekijk ook de live beelden van onze webcam aan de Heerengracht

Bekijk hier de berichten op Twitter:

Tweets van de organisatie:

Over de actie Freedom Ride to Meppel: