Ehsan M. krijgt acht jaar celstraf en tbs voor ABC-moord

Meppel - Ehsan M., de verdachte in de zogeheten ABC-moord, is in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging.

Het gerechtshof acht bewezen dat M. in de nacht van 16 juni 2009 de 88-jarige Jannie de Kruys-Deen in haar kamer in het zorgcentrum ABC door verwurging om het leven heeft gebracht.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de advocaat-generaal, de officier van justitie in hoger beroep. M. werd op 14 juni 2013 door de rechtbank in Assen veroordeeld tot tien jaar cel. Net als het gerechtshof achtte de rechtbank bewezen dat M. zich schuldig had gemaakt aan doodslag. Het hof haalt het bewijs uit 'een overvloed' aan de door de verdachte achtergelaten dadersporen.

M. heeft altijd ontkend, dat heeft hij tot aan het hoger beroep volgehouden. Door die ontkennende houding blijft het gissen naar zijn beweegredenen, stelt het hof. De nabestaanden en direct betrokkenen blijven daardoor met veel vragen zitten omtrent de laatste momenten van het slachtoffer. Die onzekerheid heeft het leed en het verdriet van de nabestaanden volgens het hof alleen maar verergerd.

Deskundigen kwamen tot de conclusie dat het delict M. in licht verminderde mate moet worden toegerekend. Bij hem is een stoornis van de geestvermogens vastgesteld: hij heeft pdd-nos, een vorm van autisme. Verder zou M. in grote mate afhankelijk zijn van cannabis en is er mogelijk sprake van alcoholmisbruik. Het hof stelt dat 'met grote zekerheid' die stoornis, in combinatie met een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, moet hebben doorgewerkt in het delict.

Omdat M. een ontkennende verdachte is, hebben de deskundigen geen behandelingsadvies gegeven. Het hof acht de kans groot dat M. opnieuw een agressief delict zal plegen als hij niet adequaat behandeld zou worden. '

In het belang van de veiligheid van anderen' komt het hof dan ook tot de conclusie dat een gedwongen tbs-behandeling noodzakelijk is. De rechtbank had geen tbs opgelegd. Volgens de rechtbank zou een behandeling tijdens de detentie afdoende moeten zijn. Het hof heeft er juist geen vertrouwen in dat M. tijdens de detentie afdoende kan worden behandeld.

Lees ook: OM eist in hoger beroep ABC-moord acht jaar cel en tbs