Sinterklaas heeft zich geen moment onveilig gevoeld

Meppel - De landelijke intocht van Sinterklaas is volgens de officiële cijfers van de gemeente Meppel bezocht door 25.000 bezoekers.

Geen rellen

Ondanks de aanwezigheid van enkele bussen met demonstranten zijn er geen rellen geweest en heeft er geen enkele aanhouding plaatsgevonden. Vorig jaar bij de intocht in Gouda vonden negentig arrestaties plaats. 'We hebben geleerd van vorige intochten. We waren op alles voorbereid. Geen enkel scenario was uitgezonderd, ' deelde een zeer tevreden burgemeester Jan Westmaas na afloop mee.

Er is naar zijn mening veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding. Dat heeft de uitvoering opgeleverd die de gemeente, de NTR en de organisatie van de intocht voor ogen stond.

Ontspannen evenement

Voorzitter Ronald Biemolt van het intochtcomité vond dat er sprake was van een ontspannen evenement. Meppel werd ook omgetoverd in een bloemenstad. Drie ondernemers onder leiding van Christiaan Tsirakos deelden 35.000 gerbera's uit.

Parijs

De aanslagen in Parijs vrijdagavond hebben niet geleid tot aanscherping van de beveiliging. Westmaas: 'Meppel was sowieso vandaag al de veiligste stad van Nederland. Juist omdat er zoveel kinderen op de been waren, hebben we alle mogelijke scenario's tegen het licht gehouden. We hebben te maken met een kwetsbare groep.'

De eerste gedachte van Westmaas vrijdagavond na het zien van de beelden in Parijs hadden niets te maken met de intocht. 'Je kijkt naar die beelden in de eerste plaats als mens. Een gevoel van afschuw overviel me.' Pas zaterdagtochtend waren er contacten met betrokken instanties. Er is geen moment overwogen om het kinderfeest af te zeggen. Westmaas: 'Het Sinterklaasfeest is voor de kinderen het symbool van dromen en fantaseren. Zij beleven dat heel anders dan de volwassenen die veel meer in de realiteit van alledag staan.'

Het doorgaan laat onverlet, aldus de burgemeester, dat de gemeente meeleeft met de slachtoffers en de nabestaanden. Volgens Ronald Biemolt is evenmin overwogen het omlijstende programma in te korten. 'Omdat er zoveel mensen op de been zijn in het centrum moet je hen het een en ander verspreid over de binnenstad aanbieden.'

Persconferentie

Sinterklaas en vier pieten onder wie de Hoofdpiet, de Huispiet en Piep Paniek gaven na de intocht een officiële persconferentie in de raadszaal van het Stadhuis. Leerlingen van verschillende basisscholen uit Meppel en Nijeveen mochten de Sint onder leiding van Dieuwertje Blok vragen stellen. De eerste was de jarige Mats die zeven jaar is geworden en door de aanwezigen inclusief Sint en Pieten werd toegezongen.
De Sint vertelde dat hij tijdens de intocht van iedere minuut had genoten. De Hoofdpiet vond de kleinschaligheid van de Meppeler binnenstad heel plezierig. 'Aan beide kanten hadden we contact met het publiek.' Nadat de Sint een vraag over zijn voorkeur voor een voetbalclub handig had omzeild, deed de Hoofdpiet een uitstekende imitatie van Johan Cruyff.

SuriSint

Sinterklaas die de donkergekleurde SuriSint tijdens de intocht de hand had gedrukt, zei er geen enkele moeite mee te hebben dat er demonstranten waren. 'Iedereen mag op zijn eigen manier Sinterklaas vieren. Sinterklaas is per slot van rekening van iedereen. En iedereen houdt van Sinterklaas.'
De Sint die bekende dat hij in Madrid lid is van een toneelvereniging en vooral karakterrollen speelt, gaf op de vaak slimme vragen van de schoolkinderen openhartige antwoorden. Zo kwamen de kinderen veel te weten over het privéleven van Sinterklaas die bekende 's zomers vooral te luieren en van snaaien houdt en pepernoten de lekkerste snacks vindt.

Hij heeft er geen moment bij stil gestaan dat er iets in Meppel zou kunnen gebeuren. 'Het is verdrietig en afschuwelijk, maar het is vooral grote mensennieuws.' De Sint verklaarde het goed te vinden dat vluchtelingen, zowel ouders als hun kinderen, in Nederland goed worden opgevangen. Ook die kinderen moeten hun schoen zetten.