Hof legt Marco B. acht jaar cel en tbs op

Leeuwarden / Ruinen – Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Marco B. (39) veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag.

De man kreeg in april 2013 door de rechtbank in Assen negen jaar cel en tbs opgelegd voor de moord op Jack van der Zee uit Ruinen. 

De zaak is eerder door het Hof onder de loep genomen. Toen werd negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord bewezen geacht. De Hoge Raad wees de zaak echter terug naar het Hof, omdat te weinig was beargumenteerd dat hier sprake is geweest van voorbedachten rade, dus moord. Het hof ziet nu inderdaad onvoldoende bewijs voor moord en stapt over op doodslag.

De Hoogevener bracht Van der Zee in de nacht van 6 op 7 november 2011 met zeven messteken om het leven, nadat de man uit Ruinen hem begon te zoenen. Daarna stal hij de auto, gsm, laptop en tv van de 39-jarige Van der Zee, met wie B. naar eigen zeggen bevriend was. De man uit Ruinen werd de volgende ochtend door zijn vader gevonden. Die was naar zijn woning gegaan, omdat Van der Zee niet was komen opdagen op zijn werk.

Marco B. werd enkele dagen na de moord opgepakt, nadat hij een huisgenoot over het misdrijf had verteld en hem het bebloede moordwapen had laten zien. De huisgenoot stapte naar de politie. B. is drugsverslaafd, zwakbegaafd en heeft psychische problemen. Hij is door deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.