Autobranden in Koedijkslanden: 'Triest staaltje vernielzucht'

Meppel - ‘Wat een toestand,’ verzucht een vader, die maandagmiddag met zijn zoon langs de uitgebrande autowrakken wandelt.

‘Ik hoop dat ze de dader of daders snel opsporen en achter de tralies zetten,’ zegt een bewoonster van de B. van der Helststraat. De schrik zit er flink in bij de bewoners van de  B. van der Helststraat.

Flatbewoners spreken hun hartgrondige afschuw uit over een 'triest staaltje vernielzucht'. Voor de tweede keer in drie maanden gingen zaterdagavond drie auto’s in vlammen op. ‘Eén buurtbewoner verloor bij de vorige brand ook al zijn auto,’ vertelt een bewoner van de achthoog-flat in Koedijkslanden.

‘Wie doet nu zoiets,’ vraagt een jonge wijkbewoonster zich af, terwijl medewerkers van een bergingsbedrijf maandagmiddag een tweede autowrak op de trailer takelen. De uitgebrande auto, bungelend aan een kraanketting, was een onheilspellend beeld dat er iets goed mis is in de wijk. 'Er worden wel vaker dingen gesloopt in de wijk,' haalt zij moedeloos haar schouders op. Precies op dezelfde parkeerplaats werden in de nacht van 3 op 4 september ook al auto’s in brand gestoken.

Brandstichting

‘Ik zet mijn auto hier sinds die eerste actie al niet meer neer. Ik bewaar wel eens wat spullen in mijn auto. Ik moet er niet aan denken dat die ook in de hens vliegen. Verzekeringstechnisch is een autobrand volgens mij een lastige zaak,’ zegt een bewoner in het trappenhuis van de B. van der Helstflat. De eigenaren die parkeerplekken dit najaar vrij zagen komen door de brand, wonen hier waarschijnlijk nog maar pas in de buurt,' denkt de bewoner. 'Anders hadden ze zich wel twee keer bedacht.’ De waarschuwende buurman was bij de vorige autobranden in september - ‘rond half vier ’s nachts’ - de eerste bewoner die het alarmnummer belde.

Zaterdagavond kregen brandweer en politie om elf uur de melding binnen dat er één auto in brand stond. Ter plekke bleek dat drie van de vier naast elkaar geparkeerde auto’s al volledig in vlammen op gingen. De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld.

‘Brandstichting valt niet uit te sluiten,’ meldt de politie, die uitgebreid onderzoek doet. De buurtbewoners in Koedijkslanden vinden het een uitgemaakte zaak dat de branden moedwillig zijn aangestoken. 'Autobranden op precies dezelfde parkeerplaats, in zo'n korte tijd na elkaar: zoveel toeval bestaat niet’, zegt een bewoonster van de zevende etage van de B. van der Helststraat.