Dorpshuis De Barg’n wordt verbouwd

Berghuizen - In het nieuwe jaar wordt een begin gemaakt met de verbouwing van dorpshuis De Barg’n in Berghuizen. Er komt een nieuwe verbrede entree en de toiletgroepen worden gemoderniseerd. De huidige ingang werd als te smal ervaren.

‘En als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed ook wat andere dingen oppakken’, stelt voorzitter Albert Kroes.

De kosten voor alle werkzaamheden bedragen 55.000 euro, waarvan een groot deel wordt gedragen door het Oranje fonds, de Rabobank en Initiatiefrijk De Wolden. Vrijwilligers moeten zelf een groot deel van de werkzaamheden verrichten, dat wordt ook door de geldschieters geëist. Er worden ook eigen middelen gebruikt. Daarvoor is al enige jaren geld gereserveerd.

De plannen voor de modernisering en aanpak van de entree zijn al twee jaar oud, maar het duurde een tijdje voordat de benodigde financiële middelen toegezegd waren. Het was best lastig, zo erkent ook Henk Dijk, die in zijn speurtocht naar euro’s ook wel eens bot ving. ‘Subsidiegevers vragen ontzettend veel, je krijgt het allemaal zo weer terug als er iets niet goed is ingevuld en daarna begint het wachten’, aldus Dijk.

Er komt tien vierkante meter bij, in de hoek rechts van de ingang naar onder andere de kleedkamer en de werkzaamheden beginnen zo snel als kan in het nieuwe jaar. ‘We streven er naar alles op 1 maart klaar te hebben, maar dat is wel krap hoor’, weet de voorzitter. Eerst wordt het buitengebeuren aangepakt. ‘Dan kunnen we daarna altijd binnen verder, ongeacht het weer. De activiteiten in het dorpshuis gaan gewoon door, maar het zal misschien af en toe even behelpen zijn.’

De laatste verbouwing aan het dorpshuis dateert van zeven jaar geleden, toen er een stukje aan de achterkant werd bijgebouwd. Zo werd de zaal een stuk groter.

Dat ook de jongeren in Berghuizen de handen uit de mouwen kunnen steken, werd vier jaar geleden bewezen met de bestrating van het buitenterrein. ‘Alle stenen lagen er binnen een week tijd in. Ook nu wordt weer op de steun van de inmiddels iets oudere jeugd gerekend. ‘Berghuizen is een hechte gemeenschap’, weet Albert Kroes.

Dorpshuis De Barg’n wordt verpacht aan Sandra Boers, die niet alleen de verenigingen die gebruik maken van het dorpshuis warm ontvangt, maar ook zelf de nodige activiteiten organiseert. ‘Dat is haar pakkie-an’, weet Kroes. De Barg’n is de uitvalsbasis van christelijke muziekvereniging Bergklanken, maar ook zitten er onder andere een kaartclub en damesgymclub en maken de Harm Vonckschool en de buurtvereniging er gebruik van. Verder wordt er na begrafenissen koffie gedronken. ‘Het dorpshuis is het kloppend hart van het dorp’, weet Dijk.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!