Ondernemer Talen en Staphorst zien elkaar bij de rechter

Staphorst - Er dient op 18 januari een kort geding waarbij de gemeente Staphorst en recycle-ondernemer Albert Talen tegenover elkaar staan. Inzet is de status van een stuk van de Westerparallelweg.

Talen zegt dat hij deze mag gebruiken, zolang zijn vergunningen niet rond zijn, de gemeente vindt dat de weg openbaar is.

Het is de climax van een ruzie tussen gemeente en Talen waarbij het hard tegen hard gaat. Vorige week liet Staphorst rond de 500 ton afval verwijderen dat de ondernemer op de weg had gestort. De gemeente deed dit voor de derde keer. Talen had gevraagd of de weg afgesloten kon blijven. Dit gebeurde niet. Hekken werden verwijderd, de weg was open, waarna Talen de boel meteen weer volstortte. Daarop werd hij gearresteerd. Hij verbleef kort op het politiebureau in Zwolle. Het duurde maar even of hij werd vrijgelaten. Talen: ‘Justitie wist duidelijk niet wat ze met de situatie aan moest.’

Vergunningen

Begin 2014 jaar trok Staphorst de tot dan toe doodlopende Westerparallelweg door. Om dit te doen, was een deel van het bedrijfsterrein van Talen nodig. Talen kreeg een aanpalend perceel en er zouden afspraken gemaakt zijn dat de gemeente hem maximaal zou helpen om zijn zware provinciale vergunningen te krijgen. De vergunningen kwamen niet. Volgens Talen omdat Staphorst onvoldoende deed. En dus stortte hij ‘zijn’ weg vol met troep.

Vlak voor de kerst verwijderde Talen alles boven de 200 ton in opdracht van de provincie, de rest liet hij liggen voor de gemeente. Een bemiddelaar bepaalde dat de gemeente het verhaal rondom de milieuvergunningen moet regelen, Talen moet zelf het bouwdeel verzorgen. Maar omdat de ondernemer geen vertrouwen heeft in de gemeente, gooide hij de weg vol.

Weg afgesloten

Burgemeester Theo Segers en Albert Talen spraken af dat er geen afval meer op de weg wordt gegooid. De weg gaat dicht. De afsluiting wordt verzegeld. Segers en Talen spraken af dat de weg in elk geval afgesloten blijft tot 18 januari. Dan is er een kort geding. Inzet is de status van de weg.

Talen zegt met de provincie te hebben afgesproken dat hij de weg mag blijven gebruiken tot alle vergunningen geregeld zijn. De gemeente bestrijdt dat en wil dat de rechter een uitspraak doet.

Talen ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. ‘Ik ga er vanuit dat de rechter mij gelijk geeft, dat kan bijna niet anders, als je alle stukken leest. Ik leg mij neer bij elke uitspraak’, zegt de ondernemer.

Lees meer in het dossier Talen Recycling