'Ware nachtmerrie voor de slachtoffers'

Meppel - Advocaat-generaal Leo Den Hollander noemt, in een toelichting over de strafeis in de zaak tegen Enise B. (21) de misdrijven van de verdachte een 'ware nachtmerrie voor de slachtoffers'.

B. staat in hoger beroep terecht voor een reeks zware misdrijven, waaronder afpersing, poging tot doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Het OM heeft woensdag in hoger beroep 12 jaar cel geëist tegen de vrouw, die samen met haar vriend Antonio van der P. in februari 2014 een spoor van geweld trok door Nederland.

In april 2015 legde de rechtbank in Assen dezelfde straf op. P. kreeg toen 16 jaar cel, hij ging niet in beroep tegen het vonnis van de rechtbank.

Zijn vriendin deed dat wel. Zij en haar advocaat vonden het niet terecht dat de rechtbank bewezen achtte dat zij medeschuldig was aan een poging doodslag op een 52-jarige vrouw uit Meppel. B. en haar vriend, die al snel in de media de bijnaam 'gangsterduo' kregen, hadden op 10 februari ingebroken in een woning in Meppel. Ze waren op zoek naar waardevolle spullen, iets te eten en schone kleren, zei B. woensdag.

Eerder die dag hadden ze in het Drentse Echten een man ontvoerd. De man slaagde erin te ontsnappen. Toen de Meppelse thuiskwam, werd ze overmeesterd en vastgebonden. Ze kreeg tape op haar ogen en mond en ze werd in een kleine voorraadkast gestopt. Ze wilde in eerste instantie niet de code van de kluis en haar pincode prijsgeven. Dat deed ze pas toen Van der P. haar tot drie keer met een mes in de benen stak.

B. beweerde dat ze op dat moment ergens anders was. Ook Van der P., die tijdens het hoger beroep als getuige werd gehoord, zei dat B. er niet bij was toen hij het slachtoffer meermaals met met een mes stak. Na het steken heeft B. de vrouw met een zware steelpan op het hoofd geslagen. Het gangsterduo vertrok met de Meppelse in de kofferbak van haar eigen auto, een VW Up. Volgens advocaat-generaal (AG) Leo den Hollander was ze in de piepkleine kofferbak gepropt.

In Groenlo pinde Enise B. 1200 euro met de pas van De Meppelse. Vervolgens werd de vrouw achtergelaten in natuurgebied de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Nog steeds gekneveld en verstopt onder een stapel takken, zodat voorbijgangers haar niet te snel zouden ontdekken. Ze werd gevonden door een boswachter. B. en Van der P. vervolgden hun rooftocht door Nederland en Duitsland. Op een vakantiepark in Noord-Brabant werden vier mensen gegijzeld. In Enschede schoot Van der P. een man neer en gijzelde het tweetal een compleet gezin, inclusief een oma en twee kinderen.

De politie was intussen met man en macht naar het duo op zoek. Ze werden uiteindelijk op 26 februari aangehouden in een hotel in het Duitse Schwerte. Den Hollander zei dat de twee de slachtoffers 'afschuwelijk leed' hebben aangedaan. 'Ze hebben zich als zware misdadigers gedragen en excessief geweld gebruikt', stelde de AG. Den Hollander had de poging tot doodslag op de Meppelse onderverdeeld in drie elementen: de vrouw was gestoken in de liesstreek, in de buurt van een slagader.

Ook de klap met de zware steelpan en het achterlaten van het slachtoffer in het natuurgebied, beschouwde Den Hollander als onderdeel van de poging tot doodslag. Deskundigen oordeelden dat B. volledig toerekeningsvatbaar was. Ze zei zelf dat ze het 'heel vreselijk' vond wat de slachtoffers was overkomen. De vrouw uit Meppel ondervindt nog dagelijks de gevolgen. Ze heeft last van nachtmerries en overweegt om in therapie te gaan. 'De glans van het leven is haar voor altijd ontnomen', zei de advocaat die haar schadeclaim toelichtte. De vrouw vordert 25.000 euro smartengeld.

Het Leeuwarder gerechtshof doet op 3 februari uitspraak.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!