Spoorlijn Zwolle - Ommen blijft nog dagen gestremd

Dalfsen - Een passagierstrein van Arriva is dinsdagochtend tussen Zwolle en Emmen ter hoogte van Dalfsen op een hoogwerker gebotst. Bij het ongeval kantelde de trein. De treinmachinist, een 49-jarige man uit Kampen, kwam daarbij om het leven.

Dat heeft burgemeester Han Noten van de gemeente Dalfsen bevestigd. ‘Het is een hele trieste dag voor de familie en nabestaanden van het dodelijke slachtoffer’, zei Noten op een persconferentie.

Het treinongeluk vond even na negen uur plaats op de bewaakte overweg Het Lageveld tussen Ommen en Dalfsen op een enkelspoor. Noten: ‘De trein reed op volle snelheid weg van het station. Het ongeluk gebeurde op twee à drie kilometer vanaf station Dalfsen.’ Er zaten in de trein met vier coupés vijftien reizigers. De gekantelde trein kwam zeker een paar honderd meter na de overgang haaks op de spoorlijn tot stilstand.

Chauffeur aangehouden

De burgemeester vertelde tijdens de persconferentie dat ooggetuigen de 21-jarige machinist uit de hoogwerker zagen springen om zichzelf in veiligheid te brengen. De Zwollenaar maakte een sprong van enkele meters. De man is in het kader van strafrechtelijk onderzoek aangehouden door de politie. Uit dit onderzoek moet naar voren komen of hij een fout heeft gehandeld.

Zeven gewonden

Er zijn zeven gewonden gevallen. Twee gewonden, een 54-jarige vrouw uit Zwolle en een 53-jarige conducteur uit Zwolle, zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle. De anderen (afkomstig uit Zwolle en Dalfsen) raakten lichtgewond en konden ter plekke worden behandeld.

Minister Rutte heeft met burgemeester Noten gesproken. Rutte heeft hem sterkte gewenst en steun toegezegd. De premier zegt dat zijn gedachten zijn 'bij slachtoffer en gewonden.'

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) is geschrokken van het ernstige treinongeluk. 'Mijn medeleven gaat uit naar alle slachtoffers en nabestaanden', aldus Dijksma.

Bestuursvoorzitter van Arriva, Anne Hettinga: 'Wij zijn zeer geschokt door dit nieuws en onze gedachten gaan uit naar nabestaanden en collega’s. Dit is een klap voor het bedrijf en alle betrokkenen.'

Ook Pier Eringa, president-directeur ProRail, heeft laten weten geschokt te zijn door het ongeval en betuigt namens ProRail zijn medeleven familie en vrienden van het slachtoffer en de gewonden.

Bomen rooien

De hoogwerker was voor een privéklus bomen aan het rooien. Een ooggetuige meldde dat deze het spoor overstak na het passeren van een trein. Op dat moment kwam er uit de andere richting nog een trein aan, waarna deze vol tegen het landbouwvoertuig op rupsbanden aan botste.

Hulpdiensten waren snel ter plaatse. Noten: ‘Onze dank gaat uit naar hun voor het snelle optreden. Terwijl de stroom er nog op stond gingen ze al met warmtemeters aan de slag. Het ongeluk is door de hulpverleners als heel heftig ervaren.' Een traumahelikopter en een tiental ambulances werden opgeroepen. Ooggetuigen spraken van een enorme chaos in het weiland rondom de plek waar de botsing plaatsvond. Gewonden werden opgevangen door buurtbewoners.

Arriva zet bussen in

De toedracht van het ongeval wordt onderzocht door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, IL&T, ProRail en Arriva. Het traject tussen Zwolle en Ommen blijft de komende dagen gestremd vanwege herstelwerkzaamheden aan het spoor. Arriva zet snel- en stopbussen in om de reizigers te vervoeren. Deze dienstregeling kunnen reizigers raadplegen op vechtdallijnen.nl.

De Veiligheidsregio IJsselland meldt dat er een informatienummer is geopend: 088-1197777. Bekijk het twitter-account van de Veiligheidsregio IJsselland.

Lees ook:
Nieuws over treinongeluk Dalfsen gaat hele wereld over