Diepladers met gecrashte trein Dalfsen arriveren vanavond in Meppel

Dalfsen - Diepladers met daarop de gisterochtend gecrashte trein bij Dalfsen worden vanavond rond 20.30 uur verwacht bij Arriva op bedrijventerrein Blankenstein in Meppel. Het transport vertrekt naar verwachting om circa 19.00 uur uit Dalfsen.

De eerste containers met brokstukken zijn vanmiddag al aangekomen bij Arriva in Meppel. De berging van de vier treinstellen begon afgelopen nacht. Inmiddels zijn drie treinstellen uit het weiland getakeld en op een dieplader gelegd. Volgens ProRail verloopt de berging voorspoedig. 

Het laatste treinstel wordt naar verwachting vanmiddag geborgen. De treinstellen zijn in zijn geheel op een dieplader geplaatst en de bedoeling is dat ze worden afgevoerd naar Meppel waar het onderzoek plaatsvindt. 'Rond 11.30 uur werd het zwaarste treinstel met de motor erin op de dieplader getild. De verwachting is dat halverwege de middag het laatste deel uit het weiland is gehaald', aldus een woordvoerder van ProRail.

De passagierstrein van Arriva botste dinsdag tussen Zwolle en Emmen ter hoogte van Dalfsen op een hoogwerker. Bij het ongeval kantelde de trein. De treinmachinist, een 49-jarige man uit Kampen, kwam daarbij om het leven. Het treinongeluk vond gisterochtend even na negen uur plaats op de bewaakte overweg Het Lageveld tussen Ommen en Dalfsen op een enkelspoor.

De 21-jarige kraanmachinist die het ongeluk veroorzaakte wordt officieel verdacht van dood door schuld, dat meldt NU.nl.

Onderzoek

Het ongeluk gebeurde op twee à drie kilometer vanaf station Dalfsen. Er zaten in de trein met vier coupés vijftien reizigers. De gekantelde trein kwam zeker een paar honderd meter na de overgang haaks op de spoorlijn tot stilstand. Zeven mensen raakten gewond, waarvan er twee naar het ziekenhuis moesten.

'De dag na het ongeval met een van onze treinen in Dalfsen is de verslagenheid om de omgekomen machinist groot. Onze zorg gaat vandaag uit naar de opvang van zijn naaste collega’s op de Vechtdallijnen en ook naar alle andere collega’s in het hele land die geschokt zijn door het overlijden van een collega-machinist. Daarnaast is er ook contact met de nabestaanden. Het medeleven dat wij ontvangen, bijvoorbeeld via social media, is groot. Wij zorgen ervoor dat deze steunbetuigingen aan de nabestaanden worden overhandigd', aldus een woordvoerder van Arriva.

De toedracht van het ongeval wordt onderzocht door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, IL&T, ProRail en Arriva. Het traject tussen Zwolle en Ommen blijft de komende dagen gestremd vanwege herstelwerkzaamheden aan het spoor. Arriva zet bussen in om de reizigers te vervoeren.

Lees ook:
Spoorlijn Zwolle - Ommen blijft nog dagen gestremd